S električnim pogonom
3

Lynx Motors predstavio modele GT1e i DeLorean DMC-EV

D. B.
Lynx Motors je predstavio modele GT1e i DeLorean DMC-EV, a riječ je zapravo o električnom modelu Ford GT te električnoj verziji također dobro poznatog modela.

Kada je riječ o modelu GT1e, Lynx je kupio nešto od imovine kompanije Matech Concepts koja je razvijala Ford GT za takmičenje na Le Mansu i FIA GT1 seriji. To se prije svega odnosi na nekoliko "preživjelih" šasija Forda GT iz 2005. godine, kao i na originalne "kalupe" karoserijskih panela.

Ove komponente su iskorištene za proizvodnju modela GT1e, koji ima "osvježeni dizajn eksterijera". Ipak, detalja nema mnogo, no poznato je da će automobil imati LED svjetla, kao i da će biti dostupna prilagođena livreja, koju je dizajnirao dizajner Forda GT Camilo Pardo. Vidljivi je da automobil ima karbonski prednji spliter, krilca i masivno stražnje krilo, kao i ventilacijske otvore te bočne prozore od pleksiglasa.

U unutrašnjosti je digitalni instrument klaster te infotainment sistem s ekranom osjetljivim na dodir. Kompanija je obećala i sigurnosni kavez, bočnu zaštitu i sistem kontrole prijanjanja.

Što se tiče pogona, automobil će dobiti četiri elektromotora i pogon na sva četiri točka, a razvijat će 2.433 KS . Za ubrzanje od 0 do 100 će biti potrebno nešto više od 1,5 sekundi, dok će maksimalna brzina iznositi 515 km/h. Jedan od ciljeva kompanije je obaranje rekorda za najveću brzinu u kategoriji automobila legalnih za cestu.

Pogon će biti uparen s baterijom kapaciteta 100 kWh, koja osigurava domet do 402 kilometra.

S druge strane, DMC-EV predstavlja modernizovenu verziju klasika s karoserijom od nehrđajućeg čelika. Ovaj automobil će imati LED svjetla i luksuznu unutrašnjost s LED instrument klasterom i ekranom osjetljivim na dodir. Također, bit će opremljen sigurnosnim funkcijama, kao i sistemom za kontrolu prijanjanja. Koristit će CATL bateriju kapaciteta 70 kWh, a pokretat će ga četiri Elaphe L1600 elektromotora. Do "stotke" će ubrzavati za manje od 4 sekunde, a s jednim punjenjem će moći preći 402 kilometra.

O detaljima vezanih za dolazak na tržište i cijene, zasad nema informacija. Lynx namjerava proizvesti 27 primjeraka modela GT1e i 100 primjeraka modela DMC-EV.