Prvi košta 149.000 eura
37

Manhart će restaurirati i tunirati pet primjeraka E31 BMW Serije 8

D. B.
Generacija E31 BMW-a Serije 8 smatra se jednim od najljepših grand tourera iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a njemački tuner Manhart je pripremio pet restauriranih i s ukusom modificuranih primjeraka od kojih je svaki dobio BMW M motor.

Zvijezda Manhartovog projekta je ugrađeni S62 5,0-litarski V8 motor preuzet od modela E39 M5, koji je tuniran na 420 KS i čija se snaga šanje na stražnje točkove putem 6-stepenog manuelnog mjenjača. Iako ima četiri cilindra, moderniji V8 isporučuje dodatnih 120 KS u odnosu na originalni V12 motor te lako performansama nadmašuje flagship model 850 CSi. Pored toga, Manhart je ugradio i sportski izduvni sistem koji naglašava iskustvo zvuka.

Tuner je unaprijedio i šasiju H&R oprugama, Bilstein B6 amortizerima i moćnijim kočnicama. Automobil je dobio novi set 20-inčnih felgi, koje su u potpunosti popunile lukove točkova i "povezale" se s blatobranima.

Pored znatno većih felgi, modifikacije eksterijera ograničene su na pre pragove uzete od modela 850 CSi, stražnji lip spojler i M kućišta bočnih retrovizora. Automobil je ponovo lakiran u sklopu trogodišnjeg procesa restauracije, dok je unutrašnjost u konfiguraciji 2+2 ponovo presvučena kožom i Alcantarom. Iz Manharta kažu da su sve komponente osovine pjeskarene i reparirane, a zamijenjene su i sve gume i ležajevi.

Model MH8 V8 Limited 01/05 će biti proizveden u pet primjeraka, a prvi primjerak prikazan na fotografijama košta 149.000 eura.