Livanjski kanton
0

Utopio se pijan plivajući u Buškom jezeru

SRNA
Ilija Krišto (47) iz Prisoja, opština Tomislavgrad, utopio se u Buškom jezeru kod mjesta Vrilo na području ove opštine, u namjeri da prepliva jezero da bi došao do porodične kuće, potvrđeno je iz MUP-a Livanjskog kantona.

Portparol Uprave policije MUP-a Ivica Vrdoljak potvrdio je Srni da se Krišto, koji je bio pod uticajem alkohola, utopio u noći između 24. i 25. juna neposredno iza ponoći, te da su njegovo tijelo na dnu jezera danas oko 10.30 sati pronašli ronioci Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vrdoljak je rekao da je tijelo Krište izvađeno iz jezera i predato rodbini, a dalja istraga u vezi sa ovim nesretnim slučajem je u toku.

Prema dostupnim informacijama, Ilija Krišto zvani Denjo, došao je 24. juna oko 21.00 sat u kuću Ivana Ćurića u Prisoju, zaseok Vrilo, pod uticajem alkohola i sa sobom donio desetak flaša piva. Nakon što su popili po tri piva, Krišto je rekao da ide kući koja se nalazi na suprotnoj strani Buškog jezera. Rekao je da ne želi ići okolo nego će preplivati jezero i nije htio poslušati savjete prijatelja da to ne čini i da će ga on otpratiti do kuće obilaznim putem.

Skočio je u jezero i otplivao četrdesetak metara, a onda je počeo zvati u pomoć, ali je i njegov prijatelj Ćurić bio pod uticajem alkohola i nije mu mogao pomoći. Ubrzo nakon toga nestao je pod hladnom vodom koja je na tom mjestu duboka oko tri metra. Potraga čamcem iste noći nije dala rezultata zbog slabe vidljivosti, a tijelo nesretnog Krište, koji je živio sam u porodičnoj kući na drugoj strani Buškog jezera, ronioci iz Bihaća pronašli su tek danas.