Istinski festival trčanja
289

Prijave za Vučko Trail 2024 zatvaraju se 24. maja, interesovanje je rekordno

D. B.
Foto: Jadran Čilić
Najpopularnija trail trka u Bosni i Hercegovini, Vučko Trail, svoje osmo izdanje održat će u periodu od 21. do 23. juna 2024. godine na planinama Bjelašnici i Visočici.

Start i cilj trke nalazi se na izletištu Javorov Do na Bjelašnici, a ovaj trodnevni festival trail trčanja, ove godine privukao je interesovanje rekordnog broja trkača, koji dolaze iz više od 28 zemalja svijeta.

S obzirom na to da se očekuje više od 1.000 trkača, organizatori pozivaju sve da u ulozi navijača i posjetioca uživaju na ovoj atraktivnoj lokaciji i interesatnom programu koji će biti upriličen u toku trajanja trke.

Budući da je broj takmičara po pojedinačnim stazama ograničen, a da se, posebno za kraće staze, već tradicionalno pred trku traži "broj više", organizator napominje da je ostalo još mjesec dana do zatvaranja prijava i potvrđivanja učešća pravovremenom uplatom startnine (rok je petak, 24. maj 2024. godine do 23:59 sati).

Više informacija o prijavama i načinu uplate startnine može se pronaći na zvaničnoj internet stranici www.vuckotrail.ba.

Od prošle godine, trkači mogu birati jednu od četri pripremljene staze. One najspremnije i najhrabrije privlači najduža Crna staza, koja donosi nezaboravno putovanje kroz najviše i najudaljenije dijelove Bjelašnice i Visočice, Bosne s jedne i Hercegovine s druge strane. Osim impresivne dužine od 105 kilometara, pred učesnicima je i izazov osvajanja visinske razlike od 5.800 metara, što ovu stazu čini najtežom u Bosni i Hercegovini, ali i jednom od najtežih u regionu.

Crvena staza od 60 kilometra s 3.700 metara visinske razlike je izuzetno zahtjevna, ali pruža nevjerovatno iskustvo trčanja od zelenih poljana Bjelašnice, preko eksponiranih planinskih grebena Visočice pa nazad kroz stoljetna bjelašnička sela.

Za one željne izazova, ali sa nešto manje trail iskustva i fizičke spreme, atraktivna Plava staza od 40 kilometara i 1.800 metara visinske razlike donosi pravu dozu uživanja u planinskom trčanju i inspirativnog krajolika.

Najkraća i najbrojnija je Zelena staza, koja na svojih 13 kilometara dužine osigurava velikom broju rekreativaca, koje privlači kombinacija sporta i uživanja u prirodi, sjajan uvod u svijet traila.

"Vučko Trail je već regionalno prepoznat kao kvalitetna trka i presretni smo što trkači jedva čekaju da se prijave. Ove godine oborili smo rekord prijava u odnosu na 2023. i dat ćemo sve od sebe da opravdamo povjerenje učesnika jer su oni naša najveća motivacija. Vidimo se na Bjelašnici!", poručuju iz Vučko Traila.