Za 2024. godinu
43

Amerikanci stavili BiH na listu najpovoljnijih destinacija: Dva legendarna mosta i niske cijene

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Američki magazin "Travel Off Path" nedavno je podijelio listu najpovoljnijih evropskih destinacija za 2024. godinu, a na njoj se našla i Bosna i Hercegovina.
Ukoliko se još uvijek niste odlučili gdje biste proveli godišnji odmor, a ne želite izdvojiti mnogo novca, ovaj američki magazin preporučuje tri evropske destinacije. Naime, pored BiH na listi su se još našle Albanija i Bugarska.

"Još uvijek na Balkanskom poluotoku, Bosna i Hercegovina je još jedan skriveni dragulj Evrope koji je dugo bio zanemaren zbog povezanosti s ratom iz devedesetih i sada nepostojećom, socijalističkom državom Jugoslavijom, koju je dijelila sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugima", napisali su na početku.

Objasnili su kako je BiH nezavisna i jedna od najrazličitijih država na kontinentu, gdje žive muslimani i kršani te da se može pohvaliti velikim brojem historijskih znamenitosti.

"Za početak, u BiH se nalaze dva najlegendarnija mosta u Evropi. Jedan od njih, Stari most, dominira horizontom Mostara, nadvijajući se nad brzom, kristalno čistom rijekom Neretvom, dok je Latinska ćuprija u Sarajevu mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand", istakli su.

Dalje su objasnili kako i BiH ima pristup Jadranskom moru te da je Neum jedan od pristupačnijih gradova kada je riječ o cijenama unatoč tome što se nalazi na moru i u blizini Dubrovnika, koji se smatra jednim od najskupljih lokacija u regionu.

"Bosna je također prepuna drevnih, kamenih gradova i prekrasnih prirodnih mjesta, poput vodopada Kravice, osvježavajućeg mjesta za kupanje u vrućim ljetnim mjesecima, i turističkog pojasa Neuma, njegovog jedinog grada na obali". napisali su.

No, Neum nije jedini na listi gradova koje biste trebali posjetiti. Oni ističu i posjetu Mostaru i Sarajevu, koji također nude jeftini i istovremeno pristojan smještaj te hranu i gradski prevoz.

"Sveukupno, sedmični boravak u uglavnom ugodnoj Bosni i Hercegovini košta vas samo 520 američkih dolara, uključujući sve osim avionskih karata", napisali su na kraju.

S druge strane, za sedmični boravak u Albaniji prema njihovim procjenama potrebno je izdvojiti otprilike 546 dolara po osobi, dok je za sedmično putovanje u Bugarskoj potrebno izdvojiti 1.127 dolara.