Ugrožava oralno zdravlje
9

Jedno područje u ustima morate temeljito čistiti ako želite izbjeći loš zadah

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Preskakanje određenih područja u ustima tokom održavanje oralne higijene može dovesti do ozbiljnih posljedica za vaše zdravlje.
Naime, jezik je pravo utočište za bakterije i čestice hrane, a izbjegavanje njegovog čišćenja moglo bi dovesti do lošeg zadaha, ali i drugih zdravstvenih problema kada je riječ o oralnom zdravlju.

Stomatologinja Deepa Vakil otkrila je koje su to opasnosti koje se javljaju ako jezik ne čistite redovno.

Bakterijski rast

Hrapava površina jezika je idealno okruženje za rast bakterija. Zanemarivanje čišćenja jezika omogućuje razmnožavanje ovih bakterija, pridonoseći stvaranju plaka i problemima s oralnim zdravljem.

Povećan rizik od lošeg zadaha

Bakterije na jeziku proizvode spojeve sumpora što dovodi do neugodnog zadaha. Neuspjeh uklanjanja ove bakterije redovitim čišćenjem jezika može rezultirati dugotrajnim lošim zadahom, također poznatim kao halitoza.

Nakupljanje plaka

Kao i na zubima, plak se može nakupljati i na površini jezika. Nakupljanje plaka može se proširiti na druga područja u ustima, povećavajući rizik od karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zubima.

Zdravlje desni

Bakterije na jeziku mogu doći do desni, pridonoseći upali i bolesti desni. Loše zdravlje desni ne utječe samo na oralno zdravlje, već je povezano i s drugim zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Drugačiji okus

Jezik obložen bakterijama može ometati osjet okusa, čineći hranu manje ugodnom. Redovno čišćenje jezika može pomoći u održavanju funkcije okusnih pupoljaka i poboljšati osjetilni doživljaj jela.