Pojačane tenzije
53

Organizatori Eurosonga najavili da će oduzimati palestinske zastave: Stražari će zaustavljati publiku

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedska novinska agencija TT najavila je da će svakoga ko pokuša donijeti palestinsku zastavu ili natpis s političkom porukom na ulazu u Malme Arenu tokom emisija Eurosonga zaustaviti stražari.

Organizatori Eurosonga u četvrtak su saopćili da zadržavaju pravo da uklone palestinske zastave i propalestinske simbole tokom polufinalnih i finalne emisije takmičenja sljedeće sedmice u Švedskoj.

Najava je objavljena usljed pojačanih tenzija zbog učešća Izraela na muzičkom takmičenju. Očekuje se da će propalestinske grupe organizirati velike proteste u Malmeu kako bi podigle svijest o ratu u Gazi.

Michelle Roverelli, šefica komunikacija za Evropsku radiodifuznu uniju koja organizuje takmičenje, rekla je da je publici dozvoljeno donijeti i istaknuti samo zastave koje predstavljaju zemlje koje učestvuju u događaju, kao i zastavu duginih boja.

EBU sa sjedištem u Ženevi zadržava pravo "da ukloni sve druge zastave ili simbole, odjeću, predmete i transparente", rekla je ona u za Associated Press.

Švedska novinska agencija TT javila je da će svakoga ko pokuša donijeti palestinsku zastavu ili natpis s političkom porukom na ulazu zaustaviti stražari. Martin Osterdahl, izvršni supervizor takmičenja, rekao je za TT da su "ova pravila ista kao i prošle godine - nema promjene".

Takmičenje koje svake godine privuče stotine miliona gledalaca održava se ove godine od 7. do 11. maja u Malmeu nakon prošlogodišnje pobjede Loreen s pjesmom "Tattoo".