U kući ili u skladištu
71

Izraelci razvili humanoidnog robota, služit će kao pomoćnik

D. B.
Izraelska kompanija Mentee Robotic predstavila je svog AI kućnog robota pod nazivom Menteebot, koji je rezultat dvogodišnjeg istraživanja i razvoja te izgleda impresivno.

Robota su razvili Amnon Shashau, profesor Shai Shalev-Shwartz i profesor Lior Wolf, a sada se vrše pripreme za početak narudžbi u prvom kvartalu 2025. godine. Cijena je još uvijek misterija,, no iz kompanije poručuju da će biti "pristupačan".

"Na pragu smo konvergencije kompjuterskog vida, razumijevanja prirodnog jezika, snažnih i detaljnih simulatora i metodologija za prelazak iz simulacije u stvarni svijet. Menteebot predstavlja značajan iskorak u humanoidnoj robotici, a dizajniran je za sveobuhvatnu funkcionalnost u različitim okruženjima", saopćeno je iz Mentee Roboticsa.

Robot je dizajniran za korporativnu i kućnu upotrebu te je sudeći prema promotivnom videu itekako sposoban. Menteebot predstavlja "kućnog asistenta" dizajniranog da se lako kreće domovima i obavlja osnovne zadatke poput postavljanja stola,, čišćenja i obaveza povezanih s rubljem.

Njegova AI tehnologija mu omogućava da uči nove zadatke u hodu putem verbalnih komandi i vizuelne imitacije. Za komercijalna okruženja poput skladišta, Menteebot može raditi kao automatizacijski robot. Iz kompanije kažu da može efikasno locirati, preuzeti i transportovati predmete teške do 25 kilograma, a također može raditi pet sati s jednim punjenjem baterije.

Veoma je spretan te može izvršavati širok spektar zadataka izuzetno precizno, što mu omogućava da se prilagodi domovima i industrijskim skladišnim okruženjima. Robot predstavlja ključni korak ka budućnosti u kojoj se roboti lako integrišu u ljuske živote, povećavajući njihovu efikasnost o pojednostavljujući procese u različitim domenima.

Menteebot ima i druge zanimljive inovacije, među kojim su aktuatori potpuno integrisani u senzore i drivere, a opremljen je i paketom unikatne elektronike te komunikacijskim sistemom. Visok je 175 cm i težak 70 kg, može hodati brzinom od 1,5 u sekundi, a za razliku od svojih savremenika, on nema glavu.

Iako na prvi pogled možda izgleda nezgrapno i nespretno, to zahvaljujući njegovoj sofisticiranoj elektronici i mehaničkim dijelovima nije slučaj.

Vezani članci