Šok za Prijedorčane
29

Novi cirkus u bh. košarci: Proslavili opstanak u društvu najboljih pa im savez saopćio da su ispali

E. B.
Nažalost, tokom proteklih godina smo navikli na brojne skandale u bosanskohercegovačkoj košarci, a novi u nizu desio se ove sedmice kada je nastala prava zbrka kada je u pitanju koja ekipa napušta elitni rang bh. košarke.

Naime, košarkaši Prijedora su u ponedjeljak pobijedili Promo rezultatom 85:79 i poslije utakmice su proslavili opstanak u Prvenstvu BiH.

"Uspjeli smo! Izborili smo opstanak u Premijer ligi BiH. Veliko hvala svim navijačima, igračima, stručnom štabu, upravi, sponzorima i prijateljima kluba, i svima koji su nam na bilo koji način dali podršku i doprinijeli da ostvarimo zacrtani cilj u sezoni 2023/24. Gledamo se opet u dvorani Mladost! Naprijed, Prijedor-Spartak!", objavili su iz prijedorskog kluba nakon pobjede nad Promom.

I vjerovali su Prijedorčani da su opstali u ligi sve do jučer kada je Košarkaški savez BiH zvanično objavio da su ispali, a da je Posušje ostalo u ligi.

Naime, Prijedorčani su u Ligi za opstanak pobijedili Posušje sa 103:75 kod kuće, dok je Posušje slavilo sa 90:67, te su računali da su zbog boljeg međusobnog skora osigurali opstanak.

No, KS BiH je u obzir uzeo i njihove međusobne duele iz Lige 12 koje je Posušje dobilo sa 82:80 i 94:91, te su na osnovu toga odredili da je Posušje ostalo u ligi.

Prijedorčani su izuzetno nezadovoljni ovim razvojem situacije, te naglašavaju kako u zvaničnim propozicijama takmičenja ne stoji da se gledaju sva četiri duela iz sezone, već samo oni iz Lige za opstanak.

U službenim propozicijama stoji samo da važe službena FIBA pravila, te je to zbunilo Prijedorčane koji smatraju da su pokradeni, te će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije.

Uostalom, ne bi bilo prvi put da se liga proširuje, skraćuje ili da opstanak osiguravaju ekipe koje su ispale.