"Vječiti rivali"
77

Umjetna inteligencija kaže tako: Edin Džeko nije najbolji napadač u Turskoj

D. P.
Džeko i Icardi su veliki rivali tokom cijele utakmice (Foto: Twitter)
Džeko i Icardi su veliki rivali tokom cijele utakmice (Foto: Twitter)
Svjetski popularna specijalizovana stranica Comparisonator izračunala je pomoću umjetne inteligencije ko je prema indeksu korisnosti trenutno najbolji napadač u turskoj Superligi.

Tokom cijele sezone dva najveća turska kluba, Galatasaray i Fenerbahče, vode bitke za trofeje, a istovremeno traju i rasprave navijača o tome ko je bolji napadač, Mauro Icardi ili Edin Džeko.

Dvojica sjajnih napadača bore se za titulu najboljeg strijelca u takmičenju, a trenutno je Icardi na 21 golu, jednom više u odnosu na kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Do kraja sezone obojica imaju još po četiri utakmice i mi svi se nadamo da će Džeko na kraju osvojiti ovaj primamljiv individualni trofej.

Za to vrijeme, ugledni svjetski sajt Comarisonator koristio je umjetnu inteligenciju i izračunao indeks korisnosti napadača te tako dao odgovor ko je najbolji napadač u Turskoj trenutno. U obzir su ušli svi napadači ekipa u Superligi, a izdvojeno je pet.

Mauro Icardi je prvi napadač lige prema umjetnoj inteligenciji. Argentinac je ove sezone nastavio gdje je stao i prošle, a na 43 utakmice u svim takmičenjima ima 28 golova i 11 asistencija.

Edin Džeko je na drugom mjestu s 24 gola i devet asistencija na 43 utakmice. Ipak, kako je uveliko u 39. godini života, ovaj poduhvat reprezentativca BiH je zaista još impresivniji.

Na trećem mjestu prema indeksu korisnosti napadača je albanski napadač Rey Manaj (Sivasspor), koji igra sjajno u drugom dijelu sezone, a najboljih pet zaokružuju još Semih Kilicsoy (Bešiktaš) i Krzysztof Piatek (Bašakšehir).