Treći vezani trijumf
752

Željezničar pobjedom nad Tuzla Cityjem osigurao opstanak u društvu najboljih

D. P.
Vrlo važna pobjeda Željezničara (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara savladali su Tuzla City rezultatom 2:0 u 30. kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine i tako matematički riješili sva pitanja oko opstanka u društvu najboljih.
Željezničar polako privodi turbulentnu sezonu kraju, a iako je klub neko vrijeme proveo i u zoni ispadanja, više nema nikakve strepnje na Grbavici jer su Plavi današnjom pobjedom i matematički osigurali opstanak te svog današnjeg rivala gurnuli jednom nogom u niži rang.

Dolazak Željinog "vojnika" Hajrudina Dine Đurbuzovića donio je mnogo dobroga na Grbavicu, a Plavi su pod njegovim vodstvom vezali i treću pobjedu u isto toliko utakmica otkako je naslijedio Brunu Akrapovića. Danas je na Grbavici potpuno zasluženo "pao" Tuzla City.

Željezničar je od samog starta krenuo vrlo ofanzivno prema golu Tuzla Cityja, a prilike pred gostujućim golom su se nizale kao na traci.

U šestoj minuti je Abdulmalik Al-Jaber usamljen bio na vrhu šesnaesterca, ali je njegov udarac odbranio Tarik Abdulahović. Nedugo nakon toga raspoloženi Saudijac Al-Jaber je asistirao za Sulejmana Krpića, ali je njegov udarac glavom ponovo odbranio golman gostiju.

Ista kombinacija Al-Jaber - Krpić dala je rezultat u 37. minuti. Saudijac šalje sjajnu dugu loptu za Krpića, čiji je udarac odbranio gostujući golman, ali se lopta odbila od Dušana Hodžića i autogol je značio vodstvo Željezničara. To je bio rezultat prvog dijela.

Plavi su mogli udvostručiti prednost u 50. minuti preko Nedima Mekića, koji je s 20 metara sjajno šutirao, ostavio Abdulahovića na "krivoj nozi", ali lopta odlazi tik pored stative.

Samo tri minute kasnije nova velika šansa za Plave, ali je ovoga puta Aleksandar Boljević neometan šutirao veoma loše glavom. Zamalo je stigla kazna.

Uslijedilo je nekoliko minuta vrlo opasnih po gol Željezničara, ali su Tuzlaci promašili dvije stopostotne šanse. Neprecizni su u 61. i 63. minuti bili Đorđe Pantelić i Mirzad Mehanović.

Željezničar je pitanje pobjednika riješio u 67. minuti. Maestralnu asistenciju Semira Štilića, koji je loptu "podvalio" bez gledanja, koristi Krpić i postiže svoj novi gol.

Do kraja se rezultat nije mijenjao pa je Željezničar trećom vezanom pobjedom prebrodio sve brige oko mogućeg ispadanja pobjegavši na devet bodova Tuzla Cityju, koji je u zoni ispadanja. No, kako Željezničar ima bolji međusobni omjer od Tuzlaka, tako više nema šanse da Plavi ispadnu.

U narednom kolu Željezničar će na gostovanje Igmanu u Konjic, dok Tuzla City dočekuje Borac.

Rezultat i strijelci:

Željezničar - Tuzla City 2:0 (Hodžić autogol 37', Krpić 67')

Tabela: