Kompleksna akcija
164

Rudara u Mramoru zatrpalo nekoliko tona zemlje, spasioci i dalje pokušavaju doći do njega

A. K.
Rudari u Mramoru čine sve kako bi došli do kolege (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudari u Mramoru čine sve kako bi došli do kolege (Foto: A. K./Klix.ba)
Spasilački timovi Rudnika lignita Mramor ulažu nadljudske napore kako bi došli do kolege rudara kojeg je rano jutros u jami zatrpalo nekoliko tona zemlje. Akciju dodatno otežava kompleksan pristup mjestu na kojem se nalazi rudar.
U ranim jutarnjim satima ovoga petka je došlo do nesreće u jami Rudnika lignita Mramor nadomak Tuzle, kada je usljed jakog pritiska došlo do obrušavanja mase. Tom prilikom jedan od rudara je ostao zatrpan, a spasilački timovi još uvijek nisu uspjeli doći do njega.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, rudara je zatrpalo nekoliko tona zemlje i to na prilično kompleksnom području. Kako nam je pojašnjeno, riječ je o prostoriji u kojoj mogu biti najviše dvije osobe, a zbog uskog prolaza otežana je akcija spašavanja.

Zbog preuskog prolaza u jami trenutno je moguć boravak svega dva člana spasilačkog tima što dodatno otežava prilično kompleksnu situaciju.

Kako nam je ranije kazao federalni rudarski inspektor Ermin Alić, do nesreće je došlo prilikom naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase.

Prema njegovim riječima, spasioci vrše podgrađivanje i osiguranje dijela prostorije koja je narušena zbog dejstva pritiska te se postepeno oslobađa prostor i vrši ispuštanje materijala koji se obrušio i zatrpao dio otkopa.

Iz Sindikata radnika u rudnicima FBiH su naveli da je ovo najveća rudarska nesreća unazad 20 godina, a koja je zadesila mramorski rudnik. Ukazali su i na loš položaj rudara koji rade sa dotrajalom opremom, koju je davno trebalo zamijeniti.

Svega nekoliko stotina metara od centralnog dijela Rudnika lignita Mramor prije 34 godine se dogodila najveća rudarska nesreća u BiH, u kojoj je poginulo 180 rudara. Nakon ove tragedije jama je zatvorena.