Operacija "Rafah"
7

Izrael će dati ultimatum Hamasu: Ili će se postići dogovor o taocima ili slijedi planirana ofanziva

V. K.
Foto: IDF
Foto: IDF
Američki Wall Street Journal saopćio je kako je izraelska vlada uputila ultimatum Hamasu u kojem su naveli dvije opcije - ili će pristati na dogovor o taocima ili će Izrael pokrenuti ofanzivu na Rafah, odnosno sami jug Gaze.

U izvještaju koji je objavio američki list, citiraju se egipatski zvaničnici te se navodi kako Hamas ima rok do narednog petka da se izjasni.

"Izrael je dao zeleno svjetlo Hamasovom političkom rukovodstvu za najnoviji prijedlog sporazuma i očekuje se kako će delegacije stići u Kairo u narednim danima kako bi razgovarali o tome. Međutim, treba istaći kako lideri Hamasa još nisu odgovorili na prijedlog i pitanje je da li su ga uopće vidjeli", piše Wall Street Journal.

Ipak, egipatski zvaničnici koji su pod uslovom anonimnosti govorili za WSJ ističu kako su članovi Hamasa ljuti jer prijedlozi o primirju nisu potpuno jasni.

"Hamas želi dugoročni prekid vatre potkrijepljen američkim garancijama da će Izrael poštovati sve uslove i strahuje da će trenutni prijedlog omogućiti Izraelu da nastavi borbe u kratkom vremenskom periodu", navodi se.

Šta podrazumijeva prijedlog?

Prema izvještaju WSJ-a, ponuda koja je sada na stolu uključuje prvu fazu koja bi trajala do 40 dana i u kojoj bi 33 izraelska taoca bila oslobođena.

"U tom periodu, strane bi započele pregovore o tranjom prekidu vatre. Druga faza bi trajala najmanje šest sedmica, a strane bi pristale na veće oslobađanje talaca i obavezale bi se na dužu pauzu u borbama", pojašnjava se.

Za sve ovo, Izrael je Hamasu dao rok od sedam dana da se izjasni.

"Ako se ne pristane na dogovor, izraelska vojska će pokrenuti svoju dugo obećanu ofanzivu na najjužniji grad Gaze, Rafah", pojašnjava se u analizi.

Također, ističe se kako će Hamas jerovatno odgovoriti na najnoviji prijedlog Izraela s vlastito ponudom i određenim izmjenama. Isto tako, navodi se kako Hamas neće u potpunosti odbiti izraelski prijedlog.