Promjene su reverzibilne
12

Porsche 911 (964) kabriolet dobio električni pogon zahvaljujući Everratiju

D. B.
Everatti se specijalizirao za električne konverzije klasičnih sportskih automobila, a njegova najnovija kreacija je Porsche 911 Cabriolet generacije 964.

Kabriolet se tako pridužio postojećoj ponudi koju čine modeli bazirani na coupeu i Targi.

Novi pogon predstavlja električni motor koji isporučuje 440 ili 500 KS. Snažnija verzija razvija 500 Nm obrtnog momenta, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je nešto više od 4 sekunde. Everrati tvrdi da baterija kapaciteta 62 kWh osigurava domet do 322 km.

Poređenja radi, 911 kabrioleti generacije 964 imali su 3,6-litarski 6-cilindrični motor sa zračnim hlađenjem koji je razvijao 250 KS i 311 Nm obrtnog momenta. Također, bilo je i nekoliko kabrioleta s turbopunjačima koji su isporučivali 380 KS.

Estetski, automobili izgledaju kao iz fabrike, ali je promjenjen klaster kako bi sadržavao i pokazivač za isporuku energije. Opciono kupci mogu dobiti prilagodljivi TracTive ovjes.

Everrati je za konverziju na fotografijama koristio autentični 964 kabriolet, a svoj posao obavlja tako da se automobili mogu vratiti u fabričko stanje ukoliko to vlasnik ikada poželi.

Sjedište kompanije se nalazi u Oxfordshireu u Engleskoj, a u njemu se proizvodi električni 911 Cabriolet za Veliku Britaniju i Evropu. Aria Group iz Irvinea u Kaliforniji sklapa primjerke za SAD. Narudžbe se već primaju, a cijena nije navedena.

Everrati je u junu sklopio partnerstvo sa Superformanceom kako bi proizvodili električni GT40. Ovaj automobil razvija 800 KS i 800 Nm obrtnog momenta, a težak je 1.320 kg.

Među Everratijevim konverzijama su Land Rover Series IIA i Mercedes-Benz SL-Klasa.