Sve su žrtve jednake
370

Konaković oštro odgovorio Vilanu: Ljudska sramoto, holokaust i genocid u Srebrenici nisu takmičenje

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagovao je na današnje izjave ambasadora Izraela u Srbiji Yahela Vilana, koji je izjavio da "Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom".
"U svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osjećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u Srbiji , koji je izjavio da 'Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom'. Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici", rekao je Konaković.

Podsjetio je ambasadora Vilana da usporedba holokausta i genocida u Srebrenici nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovječnosti zaslužna jednake počasti i pravde.

"Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom 'važnosti termina' nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno. Gospodine Vilane, vaše izjave nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za temeljne vrijednosti koje bi svaki diplomat trebao, ne samo cijeniti, već bi trebao i da ih promovira. Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota", dodao je Konaković.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti štititi istinu o Srebrenici i genocidu neustrašivog srca, spremna suprotstaviti se svakome ko pokuša umanjiti značaj ili negirati ovu tragičnu istinu naše nedavne povijesti.

Podsjećamo, Vilan je istakao da je "pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu", navodeći da takvo označavanje "stvara iskrivljenu sliku o događajima".

"Ne tvrdim da je holokaust jedini genocid, bilo je i drugih slučajeva širom svijeta. Ali, nazivajući Srebrenicu genocidom, po mom mišljenju, umanjujemo važnost tog pojma, koji bi se trebao rezervirati samo za najteže zločine", istakao je Vilan.