Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
wow, very detailed
Neka konkurencije, i treba svi da se takmiče da udovolje kupcima. Samo tako cemo dobiti nesto da valja, ali sto se cijena tice odavno vise nema nista prihvatljivo u segmentu novih, ukljucujuci i Koreance
Dvaput prosli uz ulicu i niz ulicu i kaze testirali smo
Kome se ne svidja, nek ga pokloni meni...
Puno troši za hibrid.
kada su postali, Samsung i GoldStar (LG) su bili jeftinjaci pravi. Sada vise nisu. Tako ce nesto biti izgleda i sa ovim Hjundajijima, Kijama...
KIA je postala ozbiljan automobil, a mislim da je i Hyundai tu negdje a o japanskim da ne govorim. na vise anketa i analiziranja podatkaa s terena se pokazalo da su najpouzdanija auta japanska pogotovo benzinci, ako nije neka fabricka greska tu ne postoji kvar na motoru. dok njemacki pogotovo ovi premium brendovi kad ti nesto rikne (a hoce) zamanta ti se koliko je popravak.
KIA i Hyundai su pod jednim krovom.
Nek prica ko sta hoce al Azijati (Koreja i Japan vecinski) znaju sklepat auto bolje od Njemca. Poderiva, izdrzljiva i daju jako dobru garanciju na novo auto.