Smanjenje za petinu
86

Umjesto otpuštanja, Volkswagen šalje dio radnika u prijevremenu penziju

A. M.
Pogođen inflacijom, manjom potražnjom i povišenim troškovima, Volkswagen planira smanjiti troškove administrativnog osoblja za petinu. VW će rezove postići djelimičnim i prijevremenim slanjem osoblja u penziju umjesto otpuštanja.

Volkswagen Grupa je još u junu saopštila da VW planira ostvariti 10 milijardi eura uštede uz smanjenje troškova do 2026. kako bi se ispunio cilj povrata od prodaje od 6,5 posto, u odnosu na 3,6 posto iz prošle godine. Smanjenje broja zaposlenih dogodit će se putem djelimičnog i prijevremenog penzionisanja umjesto otpuštanja, stoji u internom dopisu.

Kao i drugi proizvođači automobila, VW je pogođen inflacijom, usporavanjem potražnje u Evropi i Kini, te visokim troškovima rada i energije u Njemačkoj. Proizvođač automobila također se bori s isporukom električnih vozila. Šef marke VW Thomas Schaefer već je upozorio da visoki troškovi i niska produktivnost čine njihove automobile nekonkurentnim.

"Morat ćemo raditi s manje ljudi u mnogim područjima u budućnosti. To ne znači više posla za manje ljudi, već odbacivanje starih navika i odbacivanja neefikasnosti", izjavio Schaefer pred zaposlenicima na sastanku u Wolfsburgu u srijedu.

Druge inicijative uključuju smanjenje životnog ciklusa automobila s 50 mjeseci na tri godine, smanjenje ukupnog vremena proizvodnje, ograničavanje opcija modela i opreme, te ukidanje planirane nove lokacije za istraživanje i razvoj u Wolfsburgu vrijedne 800 miliona eura.

Izazovi VW-a odražavaju se u padu proizvodnje u glavnoj tvornici u Wolfsburgu, gdje je šefica radničkog vijeća Daniela Cavallo rekla da je proizvodnja još uvijek daleko ispod historijskog prosjeka.

"Krajem novembra, nakon 11 od 12 mjeseci, proizveli smo 453.000 vozila. Nadamo se da će proizvodnja u Wolfsburgu ove godine dostići 500.000 jedinica’’, dodala je ona.

Međutim, to je još uvijek daleko ispod godišnjeg prosjeka od 780.000 automobila ako se gleda period 2010. - 2020.

Cavallo je istakla kako je uvjerena da će se radnici i uprava dogovoriti o mjerama smanjenja troškova brenda do kraja decembra.

"Želimo finalizirati ključne tačke do kraja godine. Vrlo sam uvjerena da ćemo uspjeti", kazala je zaposlenicima.

Predstavnici Laburista i zvaničnici koji predstavljaju pokrajinu Donju Saksoniju imaju više od polovine mjesta u VW-ovom nadzornom odboru, što znači da je njihova podrška potrebna za ključne strateške odluke uključujući otpuštanje radnika i zatvaranje tvornica.