Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U današnji vakat Dat 80 hiljada km za golfa ????
Ovo je samo početak problema za njemačku auto industriju, jer teško da će se moći nositi sa kineskom konkurencijom u budućnosti. Trebaju prihvatiti realnost da kinezi polako preuzmaju primat, posebno u proizvodnji električnih automobila.
Sami su sebi krivi forsiraju jedini zeleni neki zivot.Clanice Eu oko njih nista ne ukidaju boli ih briga ovi ukinuli sve struja narasla za 100 posto,plina jeftinog nema sva proizvodnja bila na osnovu toga,nema sanse da se takmice sa ostalima
Netočno. Kineska vlada daje ogromne subvencije za auto industriju u Kini. Eto za NIO daju 32000 eura po automobilu. Ne prave ni oni aute od slame.
Ubi ih Tesla jbg. Toliko.
Hahahah prije dvije godine digli cijene manje radili, zaradili kao nikad u povijesti i sada kriza. .ali u kur.u
Opet po radnicim....Pitam za druga, kolike li su plate direktorima i Upravi......
ocel morat priznat sranjel prilikom otpustanja?
Njemačka ekonomija bere plodove Merkelove politike, najveća podvala u njemačkoj historiji. Da je Gerhard Schröder ostao kancelar danas bi njemačka bila prva ekonomija svijeta. Nažalost nije bio podoban globalistima.
Trebaju svi muslimani svijeta da prestanu kupovati njemacka auta, pa neka i dalje migrantima za drzavljanstvo traze da priznaju izrael.
Druge inicijative uključuju smanjenje životnog ciklusa automobila s 50 mjeseci na tri godine?!!!!! Šta god ovo značilo,kvaliteta auta neće biti kao nikada!
Hoće. Ako on i neće praviti kvalitetna auta ima u Aziji ko hoće.
Nema sanse onolike pare da dam za golfa Nevrijedi tih para
Umanjena penzija i nema zauzimati novo radno mjesto...jednim udarcem dvije muhe za drzavu🤣
dok je jeftine uvozne radne snage može Nijemac ići u prijevremenu penziju. Šta kad priliv stane, morat će izmisliti novu Ukrajinu
Pa kad pravis strujice logicno manja proizvodnja.
Vele da Kinezi imaju bolju tehnologiju za ekektricna vozila i da ce njemacka automobilska industrija propast ko i britanska. Kinez pravi bolje i jeftinije
Eto nashih montera i lakirera kuci