Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dajte, prestanite bacati ljudima prašinu u oči. Prvo aerodrom, sada željeznica, a niste u stanju 21km autoputa napraviti.
Pocetak projekta gradnje pruge se ocekuje cim kinezi izgrade prugu Peking - Sarajevo!
odlicna vijest.nafte je sve manje i pruge ce biti najbolji nacin da se ekonomija razvija ....treba zainteresovati investitore za par brzih pruga. 1. TZ-SA 300KM/H 2.MANJA BRZINA ;;;; KLADUSA-BIHAC-KLJUC-PETROVAC-MRKONJIC-JAJCE-TRAVNIK-VITEZ-ZENICA-KAKANJ-SA 3. od SAVE NA GRANICI S RH -BRCKO-TZ 4.NEUM-CAPLJINA-STOLAC-MOSTAR-SA 5. granica sa rsrbijom; VISEGRAD-FOCA-GORAZDE-PALE-SA
Čapljina-Trebinje-Nikšić HB-RS-CG
@Viva Ludež Već dugo se nisam tako od srca nasmijao,svaka čast...ali pazi,sve što si napisao kao zaj ebanciju,taman tako ima da bude,hvala.
Zamislite kako bi lijepo bilo organizovati radnu akciju na kojoj bi učestvovala omladina BiH, Cro i Albanije da pomažu radnicima na izgradnji pruge. Druženje mladih dugoročno bi nam donijelo bolje susjedske odnose. Evo ja idem prvi ako treba. Radna akcija je vrhunac patriotizma...
Prvo treba definisati dokle će biti vlak, a odakle voz. Nakon toga treba odrediti dali će biti ista cijena vozne i vlačne karte. E, pa kad se to usaglasi treba da parafiraju Do dick i Dragiša Ćirilović. Poslije toga treba ratifikacija u Sabornom parlamentu Herceg-Srpske. Na kraju treba potpisati Prima kamiondžija Vučurević (trenutno u buhari) i Prima autobusdžija Rojs. Pošto njih ne interesuje vlakovoz, umješati će se međunarodna zajebnica , pa ćemo imati oklopni vozovlak.
KAKVE VEZE OVA VIJEST IMA SA BOSNJACKIM PORTALOM??? NIT TAMO ZIVE NIT IH BRIGA !!!
@realista Eto vi se u smrdskoj imate voziti najskupljim autoputem na svijetu, a cija je izgradnja 5km trajala 10god., tako da nece stici do BOSANSKE Gradiške ni za 100godina!
EEEE,sta ce ovi moji jadni muslimani iz BiH ,ni do Siptarije ne mogu vozom vec moraju pjesice k\'o u Tursko doba. Kamile Turci poveli sa sobom,a konji po Bosni pokrepali...sve im krenulo naopacke. !
Zaista, u tim krajevima nedostaje željezničke mreže, i u tom smislu ta pruga je poželjna zbog međunarodnog značaja. Međutim, veliko je pitanje koliki procenat investicija bi mogao bitio pokraden. Da se podsjetimo da plan predviđa izgradnju preko teritorije najskupljeg evropskog mafijaša Milorada Dodika, čija skupocjena antiekološka alkoholičarska genocidno-kriminalna hobotnica ( republika srpska) krade novac u tolikom proncentu, da su skoro sve saobraćajne investicije u okolini BanjaLuke propale.
Pretpostavljam da ce graditi Dodikov Integral inzinjering iz Laktasa, pokazali su se da su sposobni na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, i aorodroma u Trebinju
...preko Laktasa
Ovi mudruju i pametuju.... Pa bolji je bio na kandidaturi za predsjednika BiH \'91 Nazif Gljiva kada je rekao da ce srusiti igman i ivan pa da imamo u Sarajevu morsku klimu. Ovi ce nam i more dovuci do Sarajeva.
Sigurno da je važna, a važan je i svaki metar pruge na bilo kojem prostoru BiH ali nevažno je to da vi niste na terenu i da se dogovori i ugovori počnu ODMAH realizirati , ovako ostaće samo da slušamo priče sa okruglih stolova o važnosti i potrebama ne izgrađenih pruga i auto-puteva !!!!!!!
SUUUUUPER!