Korićanske stijene
0

Optužnica protiv osam osoba za ratni zločin

FENA
Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba koje se terete da su na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, 21. augusta 1992. godine počinile kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužitelj Regionalnog tima br. 2. Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Damira Ivankovića "Dade", rođenog 1970. godine u Prijedoru, Babić Zorana Babića "Bakina", rođenog 1968. godine u Prijedoru, Gordana Đurića, rođenog 1968. godine u Ljubiji, Milorada Radakovića “Srbe“, rođenog 1962. godine u Sanskom Mostu, Milorada Škrbića, rođenog 1960. godine u Prijedoru, Ljubiše Četića, rođenog 1969. godine u Ilidži, Dušana Jankovića, rođenog 1950. godine u Prijedoru i Željka Stojnića, rođenog 1971. godine u Prijedoru.

Prema navodima optužnice, dana 21. augusta 1992. godine optuženi su kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda policije iz Prijedora počinili kazneno djelo na način da je optuženi Dušan Janković naređivao i organizirao a ostali optuženi sudjelovali i pomagali prilikom sprovođenja konvoja koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona sa prikolicom u kojima se nalazilo preko 1.200 civila pretežno bošnjačke ali i hrvatske narodnosti iz općine Prijedor.

Tokom kretanja konvoja prema općini Travnik, preko teritorije općina Prijedor, Banja Luka, Kneževo/Skender Vakuf i Travnik, gdje su civili trebali biti sprovedeni, po prethodno utvrđenom planu za koji su svi znali, a u cilju izvršenja plana, u više navrata je od civila Bošnjaka i Hrvata u konvoju uz prijetnju da će ih ubiti oduziman novac, zlato i druge dragocjenosti.

Optužnica navodi da je optuženi Dušan Janković sa još nekoliko pripadnika policije produžio prema Smetovima a optuženi Damir Ivanković, Zoran Babić, Ljubiša Četić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Željko Stojnić i drugi pripadnici interventnog voda policije i policije iz Prijedora među kojima i Darko Mrđa, prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ugar na lokalitetu planine Vlašić, svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja, izvršili selekciju preko 200 vojno sposobnih muškaraca od ostalog civilnog pučanstva iz konvoja.

Prema navodima optužnice to su učinili tako što su zapovjedili muškarcima da izađu iz autobusa, tegljača, kamiona i kamiona sa prikolicom i izdvojili preko 200 muškaraca i natjerali te izdvojene muškarce da uđu u dva autobusa, a zatim ih sproveli do mjesta zv. „Korićanske stijene“, na planini Vlašić, gdje su naredili muškarcima iz jednog autobusa da izađu na cestu, a potom ih sproveli do ivice ceste iznad provalije, pa im naredili da kleknu na sami rub ceste prema provaliji.

Nakon toga su počeli pucati iz automatskog naoružanja u tako postrojene ljude, a Gordanu Đuriću naredili da se udalji sa tog mjesta u pravcu Travnika radi čuvanja straže što je Đurić i uradio, a oni zatim nastavili pucati iz automatskog naoružanja iz neposredne blizine u postrojene muškarce, nakon čega su tijela ubijenih padala u provaliju dok su se neke osobe iz stroja same bacale u provaliju radi izbjegavanja smrti.

Optužnica navodi da su nakon toga izvodili muškarce iz drugog autobusa, i to u manjim skupinama, od dvije do tri osobe, a zatim ih dovodili do istog mjesta ili mjesta u blizini tog mjesta, i pucali u njih iz neposredne blizine iz pištolja a zatim i iz strojnica, a potom su sa vrha litice bacali ručne bombe ili pucali na tijela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali i na taj način ubili više od 200 osoba.

Optuženi Ivanković, Babić, Đurić, Radaković, Škrbić, Četić, Janković i Stojnić se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), e) i k) a sve u vezi člana 180. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a u odnosu na Jankovića i člana 180. stav 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.