IDDEEA
0

Početak izdavanja biometrijskih pasoša ne kasni

FENA
Početak izdavanja biometrijskih pasoša ne kasni, saopćila je danas Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) zbog, kako je navedeno, navoda u današnjim izdanjima pojedinih medija o pripremama vezanim za početak izdavanja biometrijskih pasoša.

Odlukom Vijeća ministara BiH, IDDEEA je zadužena za nabavku opreme podsisitema biometrijskih putnih isprava. S tim u vezi, IDDEEA je provela tendersku proceduru i nabavila opremu koja je potrebna organima unutarnjih poslova (kamere, otisci prsta, podloge za potpis i računari) za izdavanje biometrijskih pasoša.

Dalje se podsjeća da su ugovori sklopljeni sredinom 2008. godine i već se vrši proces integracije nabavljene opreme u sistem. Ova oprema će se instalirati na lokaciji MUP-a svake općine koja se nalazi u pošti, a na kojoj se vrši izdavanje putnih isprava.

Menadžment Agencije je u proteklom periodu u svim izjavama za medije vezanim za pripreme oko uvođenja biometrijskih pasoša naglasio "da će se do polovine ove godine kompletno uspostaviti sistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava, nakon toga će se šest mjeseci testirati taj sistem, što znači da će se prilikom izdavanja pasoša provoditi kompletna procedura kao da se izdaje biometrijski pasoš, a izdavaće se pasoš koji je trenutno u upotrebi. Izdavanje biometrijskih pasoša će početi krajem ove ili u januaru 2010. godine".

IDDEEA je ispunila sve obaveze iz Odluke Vijeća ministara BiH kojima je bila zadužena i ispoštovana je dinamika u skladu s usvojenim planom uvođenja biometrijskih putnih isprava.

  • Kada su u pitanju naše nadležnosti, neće doći do kašnjenja početka izdavanja biometrijskih pasoša, poručili su iz IDDEEA-e.