Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Samo za dopunu informacija... Bedrzich Katzer /Kacer/ je bilo češki geolog, učenik jedno od osnivača Češkog nacionalnog muzeja u Pragu profesora Jana Krejčija.Rodjen u zapadnočeškim Rokicanima 1861. g. Studirao je u Pragu, radio u Njemačkoj, bio je asistent na praškom universitetu, 1885. g. je počeo izdavati udruge čeških geologičara \"Zprávy geologického spolku\", kasnije je radio kao privatnik za češka poduzeča kao geološki savjetnik. 1892. g. izdao je monumentalnu knjigu \"Geologie von Böhmen\", koja je izazvala velike polemike, jer u njoj \"preslikao\" i puno predavanja svog profesora Krejčija. Nakon toga otišao u Brazil, gdje je radio u Amazoniji. Po povratku se je htio habilitirati u Pragu, ali nije uspio. Zbog toga primio mjesto u Leobenu u Štajerskoj i nakon toga se uselio u Sarajevu, gdje je osnivao geološke sbirke. Nekoliko puta je tražio profesoru u Pragu, svaki put je ali bio odbijen. Katzer predstavlja jedinstvenu pojavu u istoriji češke geologije. Naturelom čudak, bio je veoma zanimljiv mislioca i istraživač, koji je toga puno napravio za geološku kartu Češke, ali i drugih zemalja.
I kako to da jedna zločinačka, provjereno antibošnjačka i antibosanska institucija promovira neku nauku bez dozvole njegovog veličanstva Semira?
Sta? Zar nije Semir Obmanagic utemeljitelj svih nauka koje se moraju pisti ispocetka?