Je li to premalo?
0

Znate li koje su sve zvijezde održale koncerte u Sarajevu u posljednjih 25 godina?

L. K.
U2 u Sarajevu 1997. godine
U2 u Sarajevu 1997. godine
Planetarna muzička zvijezda Sting održat će veliki koncert u sarajevskoj Zetri u martu 2022. godine, što je idealan povod da se osvrnemo na poslijeratne koncerte u glavnom gradu BiH. Znate li koliko je velikih zvijezda održalo koncerte u Sarajevu u posljednjih 25 godina?

Najava Stingovog koncerta u Sarajevu ponovo je vratila reflektor javnosti na već izlizanu temu o tome koliko nas rijetko posjećuju zvijezde njegovog kalibra.

Na stranu Sarajevo Film Festival (SFF), kada sredinom augusta crvenim tepihom prošetaju velike ličnosti iz svijeta filma i muzike - ovdje je riječ o solističkim koncertima velikih izvođača.

Sada kad je pomalo splasnuo prvi val euforije i karte za martovski koncert se gotovo rasprodale, osvrćemo se na listu velikih svjetskih zvijezda koje su nastupale u Sarajevu.

Prvi poslijeratni koncert održala je legendarna grupa U2 , koja je tada napunila stadion Koševo. Krajem devedesetih posjetili su nas i The Kelly Family, a početkom 2000.-ih godina stigli su i Gipsy Kingsi, DJ BoBo i Grace Jones, kao i sjajni Manu Chao.

Već 2005. stiže Jamiroquai, a 2006. godine u Zetri je pjevao pokojni Luciano Pavarotti. Iste godine u Zetri je nastupio i Eros Ramazzotti, kao i sastav Simple Minds. Godinu kasnije, u istoj sarajevskoj dvorani nastupio je i legendarni sastav Deep Purple.

Sredinom 2008. godine u najvećoj sarajevskoj dvorani pjevao je i James Blunt. Dvije godine kasnije Sarajevo je posjetio i David Guetta, a 2012. su kod nas nastupile i rumunska pop zvijezda Inna i Alexandra Stan.

U posljednjih pet godina posjetili su nas Bruce Dickinson, DJ Solomun i Joan Baez.

S druge strane, u regionu su nastupali One Republic, Whitesnake, Lenny Kravitz, Bryan Adams, Amy Winehouse, Pink, Iron Maiden, Bob Dylan, Simply Red, Duran Duran i mnogi drugi. Sve ove zvijezde su, iz različitih razloga, odlučile zaobići BiH.

No ipak, ostaje nada da će koncert Stinga biti velika prekretnica za našu muzičku scenu te da ćemo u budućnosti u Sarajevu imati priliku vidjeti još mnogo ovakvih nastupa.