U stanici Vostok
34

Ruski naučnici uzgojili lubenice na Antarktiku

D. B.
Ruski polarni istraživači uspješno su uzgojili lubenice u stanici Vostok na Antarktiku, najhladnijem mjestu na svijetu. saopćio je Institut za istraživanje Arktika i Antarktika (AARI).

Rezultati eksperimenta su impresivni. Uspjeli smo uzgojiti najjužnije lubenice u najtežim uvjetima Antarktika. Ukus i miris nisu ništa lošiji u odnosu na lubenice koje imamo kod kuće. Veličina plodova je 13 centimetara u prečniku, a teški su do jednog kilograma", izjavio je geofizičar AARI-ja Andrej Tepljakov koji vodi projekt u stanici Vostok.

Ekspreiment je bio zajednički projekt AARI-ja, Instituta za agrofizička istraživanja i Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka.

AARI u saopćenju navodi da su povoljni uslovi za biljke poput temperature i vlažnosti zraka naučnici stvorili uz pomoć fitotehničkog kompleksa koji su zajednički dizajnirali Astrofizički institut i naučnici.

"Prilikom uzgoja biljaka korištena je tankoslojna zamjena za tlo, hranjive otopine i posebno odabrano osvjetljenje. Početkom aprila zasađene su dvije sorte lubenica ranog zrenja, koje su sposobne da se prilagode niskom atmosferskom pritisku i nedostatku kisika. Cvjetovi su ručno oprašeni krajem maja, a u julu su polarni oprašivači mogli probati prve plodove. Cijeli proces je trajao 108 dana", navodi se u saopćenju.

Direktor AARI-ja Alaksandar Makarov je rekao da osim naučnog interesa i praktične koristi od svježeg povrća, bobičastog voća i zelja, zajednički projekt je imao "brojne dodatne važne prednosti".

"Staklenik na stanici pozitivno utječe na emocionalno stanje polarnih istraživača. Uvođenje prakse uzgajanja biljaka u sve ruske polarne stanice je tema o kojoj se priča već dugo, ali su potrebni precizni proračuni efikasnosti i troškova projekta", izjavio je Makarov.

Mnogi istraživači provode mjesece u izolaciji, u uvjetima polarne noći, niske temperature i ograničenog životnog prostora.

Eksperiment nazvan "Plants" je pokrenut u Vostoku u februaru 2020. godine, a od tada su naučnici uspješno razradili sistem za uzgajanje 80 vrsta povrća uključujući paradajz, paprike, kopar, špinat, zelje i drugo. Sljedeći cilj tima je da razvije tehnologiju za uzgoj kupina, borovnica i jagoda.