Komentari (36)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Razorni talas Slika dogadaja dobila je nove detalje u periodu 1960-1967. godine kada je bilo sprovedene ispitivanje svih geofizickih dokumenata pothranjenih po arhivama sirom sveta. Danas ova slika, prema predstavi Vasiljeva, izgleda ovako: od mocne svetlosne varnice zaplamtela je sibirska suma i to istovremeno na velikoj povrsini. Razorni talas na povrsini se odrazio u obliku leptira. Jedno njegovo krilo rasprostirale se na severoistok, a drugo na jugo istok. Na severoistocno krilo razorni talas prosao je 40-45 kilometara...
Prije 45 godina u Tomsku je osnovana Kompleksna samostalna ekspedicija, drustvena naucna organizacija koja je objedinila istrazivace radi proucavanja svega sto se desilo daleke 1908. godine u rejonu zaseoka Vanavara u Sibiru. - Mi sigurno znamo samo to da je 30. juna 1908. godine u sedam casova po lokalnom vremenu nad teritorijom centralnog Sibira proletio nekakav veliki kosmicki objekat - kaze Nikolaj V. Vasiljev, jedan od osnivaca ekspedicije. - Prelet je bio propracen izuzetno snaznim zvucnim i svetlosnim pojavama i zavrsio se padom u rejonu Vanavara, u Tunguskoj. Energija pada uporediva je s energijom jake termonuklearne eksplozije. Bila je unistena suma na povrsini 2150 kvadratnih kilometara. Razorni talas, koji je zapljusnuo Zemljinu kuglu, zabelezile su mnoge geofizicke laboratorije u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Drzavama.
SNAGA TUNGUNSKE EkSPLOZIJE Dogodila se 30 juna 1908.g. Moc eksplozije bila je oko 1.000 puta veca od moci bombe nad Hirosimom. Crveni oblak na 50 km iznad mesta dogadjaja video se nad citavom Evropom. U krugu od 50 km napravljena je potpuna pustos. Na razdaljini od 80 km toplotni udar je mogao da sadrzi odecu ili izlozene delove tela. Na 220 km od epicentra snaga talasa jos uvek je bila jednaka snazi orkana. Na oko 650 km talas je gotovo izbacio voz sa sina.
I za kraj (iako u stvari najvaznije), link na jedinu pravu ekspedicijsku grupu koja se u posljednjih 15-ak godina kontinuirano bavila problem tunguske eksplozije: http://www-th.bo.infn.it/tunguska/ Znanstvenici iz grupe su sirom svijeta poznati i priznati astronomi, posebno Andreev. U ekspediciji iz 1991. godine sudjelovao je i jedan nas poznati astronom - Korado Korlevic s Visnjanske zvjezdarnice!! Ovdje imas valjda veliku vecinu najvaznijih radova objavljenih o tunguskoj eksploziji u posljednjih desetak godina: http://www-th.bo.infn.it/tunguska/tu99public.htm A ovdje je vjerojatno najvazniji rad koji je izmjerio kolicinu rijetkih i tezih metala (bakar, krom, fosfor, krom, cink, barij, volfram, aluminij, titan, itd) u smoli drveca, i time u stvari potvrdio asteroidnu hipotezu: http://www-th.bo.infn.it/tunguska/papers/planetspace.htmlSNAGA TUNGUNSKE ESPLOZIJE
linkovi za provjeriti cinjenice.http://www.psi.edu/projects/siberia/siberia.html http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?1983AJ.....88.1382S&data_type=PDF_H IGH&type=PRINTER&filetype=.pdf http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-bib_query?bibcode=2003Icar..161..235K&db_key=AST&d ata_type=HTML&format=&high=44311d594227640 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WGF-473131M-S5&_coverDate=04%2F30%2F1982&_alid=402002923&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_qd=1&_cdi=6821&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=9ed194cfffe7c157d9590eb75a3d8e83 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V6T-49YH8GG-1&_coverDate=03%2F31%2F2004&_alid=402003094&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_qd=1&_cdi=5823&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=ad9eac92d73629cf1463dcb16ba7e82a
Bila je to implozija.Drveće u krugu je bilo porušeno \"prema središtu\" gledajući u jednu točku. Kod eksplozije porušeno drveće bi bilo usmjereno prema vani od mjesta eksplozije. Kod Tung je bilo obrnuto.
Sta je ovde tacno. Jeli suma bila unistena ili nije. Tog dana je sa neba na Zemlju pala velika vatrena kugla koja se uz snažnu buku i jarku svjetlost srušila negdje u šumsko područjeViše od 2 000 kvadratnih kilometara šume je uništeno Još čudnije je bilo to što je u samom epicentru eksplozije šuma bila netaknuta. Naučnici su zaključili da je meteor eksplodirao prije udara u zemlju.
zANIMLJIVO ZA PROCITATI .TEKSTOVI-http://ponude.biz/knjige/t/Tunguska%20katastrofa.pdf
Link ZA KOMPLETAN INTERVJU- http://sfry.blogger.ba/arhiva/2010/06/25/2521709
To je poznato i nekim američkim vojnim krugovima, koji su pratili ovaj događaj. Graham Birdsall: Izvinjavam se, ali meni to sve nekako zvuči poput naučne fantastike. Valerij Uvanov: Znate, gospodine Graham, mi inače kad razgovaramo o suštinskim aspektima pozadine svega ovoga, mi to činimo samo s onima koji razumiju i prihvataju – i odgovornost koja ide zajedno sa tim. Znate, mi ovdje imamo posla s tehnologijom koja je daleko ispred naše i koja je u stanju da čini stvari koje mi još uvijek nismo u stanju. Graham Birdsall: Možete li biti malo precizniji u vezi lociranja te ultratajne baze? Gdje se tačno nalazi? Valerij Uvanov: Kada na geografskoj karti pronađete mjesto u Tunguskoj gdje se 1908. godine dogodila eksplozija, na jugoistoku ćete vidjeti poznato Bajkalsko jezero. Iza njega se prema sjeveru proteže ogromna pustara veličine nekih 100 000 kvadratnih kilometara To je područje veoma slabo naseljeno, nema ni gradova, ni sela, ni sibirskih nomada… Tamo smo locirali tu bazu.
Graham Birdsall: Nešto prije nego smo počeli sa snimanjem ovog intervjua pomenuli ste par interesantnih detalja u vezi eksplozije u Tunguskoj, 1908.g. Možete li sada opet da kažete šta je bio pravi uzrok te eksplozije? Valerij Uvanov: Naravno. Mi sa sigurnošću znamo šta je bio uzrok. Radilo se o meteoru, međutim, taj meteor je bio pogođen … recimo…nekom vrstom projektila. Taj projektil je bio ispaljen iz jedne instalacije, to jest tajne baze. Mi ne znamo ko je tu bazu sagradio ali ona je sagrađena veoma, veoma davno i nalazi se u području Sibira, nekoliko stotina kilometara sjeverno od Tunguske pokrajine. Graham Birdsall: Tajne baze?!… Jeste li sigurni? Valerij Uvanov: Ovo mogu sa sigurnošću da tvrdim jer pouzdano znamo da se u tom regionu dogodilo nekoliko zagonetnih eksplozija. Reći ću vam i ovo, posljednji put kad je iz ove instalacije ispaljen projektil i pogođen meteor, bilo je u ponoć između 24. i 25. septembra 2004. godine.
Narod Tunguzi i Tunguzija Mnogi ljudi zapravo misle da je izraz Tunguzija izmišljen, ali zapravo nije... Tunguzija se neslužbeno zove dio Sibira gdje živi narod Tunguza... Taj narod danas broji oko 28.000 pripadnika u Sibiru, 10.000 u Kini i oko 2.000 u Mongoliji.... Područje istočne Mandžurije (Kina) tunguska plemena nastanila su prije nekih 600 godina, a prije nekih 3 stoljeća organizirali su se u snažnu državu u sjevernoj Kini. Konfederaciju što su je stvorili poznata kao Jurčen (Džurdži), ili dinastija Jin (1115-1234) srušile su mongolske horde 1234. Nakon pada Jina, glavnina Jurčena ostala je u Kini i južnoj Mandžuriji, ali su kompletno sinicizirani od Kineza, usprkos zabrani sklapanja brakova sa pripadnicima naroda Han. Jezik im spada u skupinu altajskih jezika, a stoljećima su se prilagodili (ne)uvjetima koji vladaju područjem Sibira, Mongolije i Mandžurije (sjeverniji dio Kine)...
ma nema potrebe za vrijeđanjem. pokažite mi gdje je i ja sam spreman da prihvatim činjenicu da postoji. samo mi nemojte sa wikipedie linkove slati :D a vas dvojica jako ste žalostni kad n emožete normalnu rečenicu napisati a da ne vrijeđate.žao mi je zraka koji trošite....
i jest sve naopako zato što gomila ogranicenih majmuna hoda okolo i \"određuje\" sta postoji a sta ne postoji, kao ako nisi za nesto cuo onda to i ne postoji, imbecilu jedan maloumni!!!
glupko izblamirani divim ti se do imbecilnosti, pa stvarno si ogranicen, cuj: \"pa dajte pokažite mi gdje je na karti ta Tunguzija da ne živim u neznanju. šta? nema na karti? aha oki onda. čuj Tunguzija\", glupane otipkaj, ukucaj, ulupaj, itd... na guglu Tunguska map, malo to procesljaj i ne seri!!!