Postavio novi rekord
139

Novi kineski maglev voz dostigao brzinu od 453 km/h

D. B.
Sljedeća generacija kineskog brzog voza postavila je novi rekord nakon što je dostigla brzinu od 453 km/h.

EurAsian Times javlja da je relativna brzina, kada se dva voza kreću u suprotnom smjeru, dostigla je nevjerovatnih 891 km/h.

Željeznički sistemi velike brzine nude visoko efikasan način transporta za prijevoz ljudi i tereta između odredišta. U doba kada države žele smanjiti emisije ugljika, elektrificirani i energetski učinkoviti vozovi mogu ponuditi ekološki prihvatljive alternative zračnom transportu.

Dostizanjem većih brzina vozovi mogu dodatno smanjiti vremenski deficit putovanja između dva načina transporta. Npr., vožnja između Pekinga i Šangaja mogla bi trajati samo 2,5 sati u vozu koji putuje brzinom do 400 km/h, slično vremenu potrebnom za let avionom.

Kina ima najveću željezničku mrežu na svijetu, a u Šangaju saobraća voz s magnetnom levitacijom. Koristeći elektromagnetnu tehnologiju, voz lebdi iznad šine kako bi se eliminisalo trenje, a može dostići brzinu do 500 km/h.

Međutim, maglev tehnologija nije raspoređena svugdje u Kini pa ova zemlja pokušava povećati brzinu svojih vozova na postojećoj infrastrukturi. Projekt pod nazivom China Railway 450 Technology jedan je od takvih projekata koji je dio petogodišnjeg plana za period od 2021. do 2025. godine.

Ranije ove godine su istraživači iz Kineske akademije željezničkih nauka otkrili da je CR450 blizu da bude spreman te da je kineska željeznica nedavno obavila probnu vožnju duž dijela svoje mreže od Fuqinga do Quanzhoua u provinciji Fujian.

Testovi su obavljeni na prekomorskom mostu Meizhou Bay, koji je jedan od glavnih dijelova brze željezničke linije Fuzhou - Xiamen duge 277 km. Kina je sprovela više od 57 eksperimenata kako bi potvrdila pouzdanost i izvodljivost novih tehnologija korištenih tokom projekta CR450.