Dobre vijesti za bh. fudbal
0

FIFA imenovala Komitet za normalizaciju koji će dovesti do ukidanja suspenzije

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
FIFA-in Odbor za hitnost je odlučio danas imenovati Komitet za normalizaciju koji bi trebao riješiti problem u kojem se nalazi NS BiH, a koji su suspendovali i FIFA i UEFA.

Nakon razgovora sa interesnim grupama i konsultacijama sa zvaničnicima UEFA-e, imenovano je šest osoba koje će činiti Komitet za normalizaciju. U Komitet su uključene i nogometne ličnosti iz BiH. Mandat Komiteta stupa na snagu odmah, objavljeno je na oficijelnoj stranici FIFA.com.

Zadaci Komiteta za normalizaciju su podijeljeni u dvije faze.

Prva faza:

a) Pripremiti i sazvati Generalnu skupštinu Saveza, na kojoj delegati trebaju usvojiti Statut NS BiH i odlučivati o svim njegovim stavkama, najdalje do 26. maja 2011.

b) Prekinuti sve veze sa "bivšim" članovima izvršnih organa budu raskinute, koje se tiču donošenja odluka o finansijskim, administrativnim, sportskim i drugim pitanjima, te uspostaviti mapu puta za nova poboljšanja u tom pogledu.

c) Poduzeti sve potrebne korake kako bi se poboljšala finansijska situacija NS BiH, spriječiti nove sporove i finansijske obaveze, te transparentno otplatiti sve dugove.

Druga faza:

a) Pripremiti nove izbore u svim zakonskim tijelima NS BiH u skladu sa novim Statutom najdalje do 30. novembra 2011. godine.

b) Poboljšati kvalitet, imidž i kredibilitet NS BiH na državnom nivou provođenjem potrebnih mjera kao što je objašnjeno u zahtjevima FIFA i UEFA.

Od dana imenovanja, Komitet za normalizaciju je preuzeo sva zakonska prava i dužnosti Izvršnog odbora NS BiH, kao i Predsjedništva.

Mandat Komiteta za normalizaciju će isteći nakon što bude izabran novi Izvršni odbor NS BiH nakon izbora, kako to nalaže Statut FIFA i UEFA.

Imena članova Komiteta nisu poznata. Ukoliko se ispoštuju zadaci koje je naložila FIFA, suspenzija bi mogla biti ukinuta odmah po donošenju novog Statuta. Krajnji rok za to je, kako je gore navedeno, 26. maj.