Brojna velika takmičenja
74

El Clasico seli u SAD, Amerikanci dočekuju najvažnija nogometna dešavanja

D. P.
El Clasico od 2025/2026. u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
El Clasico od 2025/2026. u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
U narednih nekoliko godina Sjedinjene Američke Države postat će centar najboljeg svjetskog nogometa, a na tlu Sjeverne Amerike trebao bi se igrati i El Clasico, duel Barcelone i Real Madrida.

Veliki projekt popularizacije nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama dolazi na "naplatu" jer će se najveća nogometna takmičenja igrati na tlu ove zemlje. Pred nama je Svjetsko prvenstvo, prošireno Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 kluba te Copa America, prvenstvo Južne Amerike. Sva ta takmičenja igrat će se u SAD-u u naredne dvije godine.

No, osim toga, Amerikanci su odlučili da dovedu i El Clasico, ponajveći svjetski nogometni derbi između Real Madrida i Barcelone.

Predsjednik španske La Lige Javier Tebas podijelio je informaciju da je prva želja čelnika nogometa u Španiji odvesti El Clasico na tlo SAD-a u sezoni 2025/2026.

"Ne znam tačno kada, ali će La Liga igrati svoje službene utakmice u inostranstvu. Mislim da bi to trebalo početi od sezone 2025/2026. Utakmice u SAD-u ojačat će našu poziciju na sjevernoameričkom tržištu, koje je drugo po važnosti za našu ligu nakon Španije", objasnio je Tebas u izjavi za španski list Expansion.

Utakmice Reala i Barcelone već tradicionalno se prije početka svake sezone igraju u SAD-u, a tako će biti i predstojećeg ljeta. Ipak, radi se samo o prijateljskim utakmicama, no od 2025. godine najvjerovatnije ćemo svjedočiti i takmičarskim duelima na ovom podneblju.

Inače, Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će održano u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a godinu dana ranije prošireno Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 ekipe igrat će se u SAD-u. Prvenstvo Južne Amerike, poznatije kao Copa America, igrat će se u SAD-u od 20. juna do 14. jula ove godine, a učestvovat će i reprezentacija domaćina, tako da su pred nama definitivno najvažnije godine za razvoj nogometa na sjevernoameričkom tlu.