Golijada u Ugljeviku
116

Zvijezda 09 nakon preokreta savladala Tuzla City i gurnula ga u zonu ispadanja

N. M.
Detalj s utakmice u Ugljeviku (Foto: Zvijezda 09)
Detalj s utakmice u Ugljeviku (Foto: Zvijezda 09)
Nogometaši Zvijezde 09 savladali su Tuzla City sa 3:2 u sjajnom meču 28. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, a tako su gurnuli tim iz Simin Hana u zonu ispadanja i korak bliže ispadanju iz elitnog ranga bh. nogometa.

Vidjeli smo golijadu u Ugljeviku, Tuzla City je vodio dva puta, ali na kraju je Zvijezda 09 na krilima Novice Maksimovića slavila preokretom. Nakon ovog kola je tim iz Simin Hana u zoni ispadanja zamijenio ekipu Željezničara.

Gosti iz Simin Hana stigli su do vodstva u ranoj fazi utakmice. Igrala se 8. minuta kada je veliku grešku napravila odbrana Zvijezde 09, lopta je došla do Rijada Kobiljara, koji zaobilazi golmana i pogađa za 1:0.

Uspjela je Zvijezda 09 jako brzo da uzvrati i da dođe do poravnanja, a to se desilo u 14. minuti.

Nakon centaršuta s desne strane je najviši u skoku bio Saliman Kayode te je pogodio za 1:1.

U 17. minuti je Mirza Delimeđac dobro šutirao, ali golman Zvijezde 09 Luka Damjanović zaustavlja njegov šut, da bi se ubrzo na drugoj strani istakao i golman Tuzla Cityja Tarik Abdulahović.

U 25. minuti je Dejan Ponjević centrirao za Stefana Šapića, ali je on loptu poslao preko prečke. Uslijedilo je zatišje do kraja prvog poluvremena, koje je okončano udarcem Tine Svena Sušića, koji zaustavlja Damjanović.

U drugom poluvremenu prvi prijete nogometaši Zvijezde 09. Novica Maksimović je u 53. minuti šutirao iz slobodnjaka, ali Abdulahović brani.

Dosta smo nakon toga čekali na uzbuđenja, a dobili smo ih u posljednjih dvadeset minuta.

DIskutabilna situacija kod drugog gola Tuzla Cityja, potencijalni ofsajd (Foto: Screenshot/Arena Sport)
DIskutabilna situacija kod drugog gola Tuzla Cityja, potencijalni ofsajd (Foto: Screenshot/Arena Sport)

U 70. minuti Tuzla City stiže do vodstva nakon sjajne akcije po desnoj strani. Irfan Hadžić je ubacio, a a Đorđe Pantelić s peterca skreće loptu u mrežu. Gol je priznat, iako se na ponovljenom snimku moglo vidjeti da se Pantelić vjerovatno nalazio u ofsajd poziciji.

No, samo minut kasnije dosuđen je i jako diskutabilan penal za Zvijezdu 09 nakon prekršaja Kobiljara nad Božom Vukojom u kaznenom prostoru.

Odgovornost je preuzeo iskusni Maksimović i poravnao na 2:2.

Maksimović je u 82. minuti mogao donijeti potpuni preokret Zvijezdi 09, ali lopta je nakon njegovog udarca završila tik pored stative.

No, nije bilo spasa za Tuzla City u 84. minuti. Odigrala je Zvijezda 09 dobru akciju po desnoj strani, nakon povratne lopte ona se odbija na 11 metara do Maksimovića, koji je šalje u mrežu za 3:2!

Do kraja je ostalo 3:2, a tako je Tuzla City pretrpio težak, možda i odlučujući poraz u borbi za opstanak.

Tuzla City je sada u zoni ispadanja, na pretposljednjoj poziciji sa 27 bodova, a Zvijezda 09 posljednjeplasirana sa 20 bodova.

U narednom kolu Tuzla City dočekuje desetoplasirani Igman, dok će Zvijezda 09 na megdan Slogi u Modriču.

Rezultat i strijelci:

Zvijezda 09 - Tuzla City 3:2 (Saliman 14', Maksimović 72'p, Maksimović 84' / Kobiljar 8', Pantelić 70')

Tabela: