"Sarajevo, ti i ja..."
0
Doček Nove godine u Sarajevu
Komentari (53)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
E vala, ja programa fakat, cuj divlje jagode, e *bem ti novu sa jagodama, a bas kontala da idem u grad na novu, i sto cu im sad otic...Laka je ok, zna napravit festu, bila sam u Go kad je nastupo, frajer je kralj, ali jagode??????? Aj majko, mah sta mozemo drugo i ocekivat???? Dinu Merlina mozda, a i docekat cemo to, mozda 2089... :(, ko da gledam : \" Motori, Motori:::\" j**ali ih motori
Koje BA sarajlije? U Sarajevu ima 10 % sarajlija a mozda i manje. Mozete se svi skupiti u na primjer u BKCu. A jos 10 godina i mi cemo preuzeti sve tako da vam je bolje da budete dobri sa nama. Slijedece godine Rizo Hamidovic ispred pozorista.
sheki: Iako je tvoj način izražavanja upravo onakav kakvim si ti mene opisao, preći ću preko toga i odgovoriti ti. Prvo, ne znam šta sam ja to krivotvorio od historije..? Kada se kaže hiljadugodišnja, ili tisućljetna tradicija Bosne i bošnjaka, ili bošnjana, normalno je da se ne misli samo na period od dolaska Turske, ili od prihvatanja islama kao religije od strane većinskog bogumilskog stanovništva.. Što se tiče nametanja vjere, sigurno ti je poznato da je Sultan Fatih, prije nego je zauzeo cijelu Bosnu, dao čuvenu Ahdnamu franjevcima, u kojoj im garantuje slobodu vjere, raspolaganja imetkom i sl., kao što je i u kasnijem periodu Turska dala dozvolu jevrejima iz Španije da se nalsele u Bosni, jer su tamo trpili inkviziciju.. Ako kažeš da su ovdje ljudi na silu uvođeni u islam, to je čista neistina, ako ništa zbog osnovnog principa u islamu (\"U vjeri nema prisile\").. Eto navedi ti jedan primjer koji je historija zabilježila, a koji govori suprotno. Što se tiče crkvi u Sarajevu, Stara pravoslavna crkva je sagrađena u vrijeme Turske, a ti meni reci koja je to crkva u Bosni (osim možda bogumilskih objekata), srušena u vrijeme Turske (ne ulazim u ponašanje Turske imperije u svijetu, a tačno je da su neke crkve pretvorene u džamije, jer se ovdje govori o Bosni i bošnjacima, od predislamskog, islamskog, austrougarskog, jugosllovenskog i sadašnjeg doba. I ja hoću da kažem da se muslimanima ovdje nema šta prigovoriti. A objašnjavati poteze Turske u to vrijeme, je kompleksno pitanje, koje traži jedno dodatno znanje..)).. Glede muslimanskih imena u Bosni (pretpostavljam da si mislio-la na period prije Turske), ne kontam ti pitanje.. Što se tiče stava da smo mi u Bosni jedan narod, različitih vjera, potpuno se slažem, samo što to susjedi ne prihvataju.. U historiji se u Bosni umjesto termina bošnjak, kojije do tada označavao i katoličko i pravoslavno i muslimansko stanovništvo, počeo koristiti termin srbin i hrvat, polovinom 18-tog stolječa. Još mi samo reci, kada stavljaš sve u isti koš, pod čijim to uticajem bošnjaci-muslimani ubijaju ove druge..
M92,ti si jedan smrad,isprane glave.pogresnih shvatanja a usput i bezobrazan . Nemoj krivotvoriti ono sto nije,zna se da je svaki okupator donosio sa sobom vjeru,i nametao je , kao sto je i zadnja austro ugarska radila....Gdje su te crkve stare \"tisucama\" godina u Sarajevu, Nigdje,ali kad su dosli oni su je sazidali,katedrala pa ostalo..isto Turci ,cuveno da su pravoslavne crkve po imperiji pretvarali u dzamije ,sa dodatkom minareta... Dzon je dobro rekao,jedan smo narod ,sa jednim jezikom a pod tudjim uticajima ubijamo jedni druge ,,kakve budale smo mi... u istoriji bosne o onoj na koju ti mislis nigdje se ne pominje ni jedno muslimansko ime,vec Kosancici,Tomasevici i ostali
dzon: Raspitaj se malo o historiji Bosne, pa ćeš vidjeti da je termin \"bošnjak\" ovdje puno stariji od termina \"srbin\" i \"hrvat\", koji su se počeli koristiti za pravoslavno i katoličko stanovništvo, tek od 18 stolječa, a do tada su svi bili bošnjaci (bez obzira na vjersku pripadnost). Kada su ti tvoji drugovi uveli termin musliman, za narod koji ima hiljadugodišnju tradicju, skoro da su dali pečat trudu naših komšija, jer ako nema naroda, već samo vjerska grupacija, onda su oni, ili srbi, ili hrvati islamske vjeroispovijesti, itd... Razočaralo me tvoje nepoznavanja historije, čuj drugovi da daju \"narodu neko priznanje\". Znali su naši intelektualci kako da se nazovu, ali im nisu dali drugovi.. Pa bošnjački je narod stariji od drugova, više od 9 stolječa... A, glede vjeronauke i Djeda mraza (Svetog Nikole), znamo šta misle drugovi (ko vjeruje u Boga, nema pojma šta su fabrike, preduzeča, nauka itd..???) Djed Mraz je modifikacija Svetog Nikole, koji je dio kršćanske tradicije i to znaju svi u svijetu, osim ovdje kod nas, gdje te razapinju na stub srama, ako kažeš da to nije muslimansko. Kome se dopada i kome je to vrijedno, niko mu ne brani.. Znam da je vama svejedno, jer vi u biti i ne znate kome pripadate, jeste li Jugosloveni, bosanci, ili bošnjaci, samo što u ogromnoj većini ovih drugih nemate sagovornike.. Samo nemojte, umjesto njih, napadati ovo malo bošnjaka što je preživjelo, a do nedavno su nas ubijali kao stoku i obezglavljivali da ne znamo ni ko smo ni šta smo, da bi im bilo lakše. Najidelanije bi bilo da se mi svi bavimo ekonomijo, a da nam ovo drugo niko i ne osporava, ali nažalost, nije tako... Sjeti se da su bošnjaci bili potpuno nespremni za rat, pa su napadnuti u vrijeme kada su planirali ljetovanja, zimovanja, kredite isl..
mi smo svi ludi u ovoj zemlji...
Joj ovim danasnjim sarajlijicama nebi Bog ugodio! Bas ste neke picajzle u pi.ma.!
Jarane, ja sam ponosan sto sam Bosanac a ne Bosnjak. Sva tri naroda u BiH su u sustini jedan narod koji je pod pritiskom stranih okupatora, krscanskih misionara, kasnije turaka itd primio tudje vjere. Jedan narod koji je sad podijeljen i mrzi se zestoko izmedju sebe i to je tako. Nepromjenjivo. Kad je uveden termin Musliman u Jugoslovenskom ustavu to je bio prvi korak da se narodu da neko priznanje i sad mozemo mi to pljuvati i osudjivati ali eto prije toga niko se toga nije sjetio a Bosnjaci nisu bili u stanju da se sami izbore. Iskreno receno, ni mi sami nismo znali kako da se nazovemo, jesmo li Muslimani ili Bosnjaci ili nesto trece. I danas nije jasno ko se sve ubraja u Bosnjake. JEsu to samo Bosanci ili su to i Sandzaklije i ostali muslimani u bivsoj Jugi. Sta je sa Bosnjacima koji nisu vjerski opredjeljeni? Sta su oni? I tako dalje.. To su sve apsurdi i krahovi naseg jednog Bosanskog naroda koji je sticajem okolnosti posvadjan trajno izmedju sebe. Prije smo bili bosanski krstjani heretici... Ne treba nam nikakav nacionalizam ni da se vezemo uz obicaje vehabija koji nisu nasi adeti. Ne treba nam vjeronauka u skolama i u stvari nikako nam ni ne treba. Treba nam trgovina, fabrike i pronalazaci. zivio kulin ban, zivio djed mraz, zivio drug tito :)
I još nešto.. Jarane, ja sam bošnjak, musliman i ponosan sam na to i to sa puno razloga. Ne mrzim druge, ali cijenim ovo što jesam. Ne predstavlja mi problem to što živim u okruženju u kome se nalaze drugačiji od mene. Ako je to nacionalizam o kome govoriš, onda sam i ja nacionalista. Samo pogledaj malo historiju. Bošnjaci niisu nacionalisti kao njihovi susjedi.. Kada su to bošnjaci počinili genocid i progon nebošnjaka. A bili su predmetom i genocida i progona mnogo puta. I to nakon što bi bili uspavani pričama o tome kako nije bitno ko je ko, već kakav je čovjek. Ako se odrekneš nacije i vjere, bićeš dobar čovjek, kojeg čemo kasnije ubiti i prognati.. Pa zašto bih se ja za nečiji hatar trebao odreći nacionalnosti i vjere. Zar me to ne mogu prihvatiti kao bošnjaka ili muslimana. Kada pogledamo sve te hajke iz prošlosti, očito je da jedna velika skupina ne može.. I sada bih ja, pislije svih tih genocida i progona, zarad zajedničkog života, trebao sve zaboraviti i krenuti dalje, naravno ostavljajući i vjerski i nacionalni identitet, jer to smeta drugima, ne mogo oni sa nama ovakvim. Pa zamisli kako bi bilo tražiti da se srbi hrvati odreknu nacionalnog i vjerskog identiteta, da bi eto živjeli sa nama u miru. Bilo bi nepošteno i licemjerno.. E to ja zamjeram Drugovima..Poslije 1945 nije bilo ni bošnjaka ni muslimana, iako su u partizanima bile muslkmanske brigade.. Pa od 1974. uvode termin musliman, što je veoma pogrešno i veoma velikosrpski i velikohrvatski..
dzon: Nisam napisao da se isele oni koji ne bendaju vjere, već oni koji mrze one bošnjake koje su vjerniici: Ili da se isele, ili da trpe, jer je vrijeme progona i ubijanja prošlo... Što se tiče tvoga mišljenja da je vjera donijela zlo, nisi u pravu, a za nacionalizam, kako se prezentira na ovim prostorima, naravno da jesi.. Što se tiče parlamentaraca, nema ti tu veze ni nacija ni vjera, tu vlada jedan interes,oko koga se svi oni dobro slažu. Ne znam zašto mi njih spominješ..? Poslije rata, na vlasti su bili i crveni i zeleni i plavi, pa mi reci koji su to bili dobri i pošteni.. Ja nisam nikada branio pojedince iz našeg političkog ili vjerskog mijea, osim u slučaju kada je neko bio spomenut isključivo zato što je musliman, ili bošnjak, bez prozivanja njega kao pojedinca.. Što se tiče obilježavanja Nove godine, uopće nisam protiv, samo oni koji su uslimani, ne trebaju to raditi na način koji je neprimjeren njihovoj vjeri. Očito je da neki od ovih koji su komentarisali, nemaju dovoljno mozga da razumiju, već reaguju instiktivnom mržnjom. Ne mislim na tebe, već na ove primitivce, koji se služe neprimjerenim vokabularom, a tvrde da su iz civilizovanog Sarajeva, pozivaju se na Šaju, a riječnik im nije ništa bolji od njegovog. Sarajevo bi bilo više nego jadno, da u njemu ostanu samo njima slični.. Niko ih ne dira, niko im ništa ne zabranjuje, a oni mrze populaciju koja ne razmišlja poput njih, njeguje neke druge vrijednosti itd.., Pa na koga te to asocira..? Pozdrav
ja karine! jebem ti samiha majku.
M92 ti si prvi napisao da oni koji ne bendaju vjere se isele iz sarajeva pa i ja tebi napisao zato da je bolje da se ti iselis u pakistan. Vjere i neonacionalisti nam nista dobro nisu donijeli osim jada bijede i siromastva. Evo pogledaj bosnjacke poslanike u skupstini - izglasali uduplavanje plata neki ce sad primat i do 6000 KM u ovakvoj drzavi. Poserem se ja na to njihovo bosnjastvo i to govori koliko su iskreni svi novi \'vjernici\'. usput po meni su nacionalisti srbi hrvati i bosnjaci jedna grupa a ostali koji su u manjini danas druga grupa. Ova prva grupa podstice na nacionalnu mrznju jer dok je ratova i vojski bice i njima 6000KM za kafe i cigara mjesecno. A mi mozemo da ga sisamo . Eto to ti je to jarane moj, drazi mi je svaki posteni brat srbin ili hrvat odakle god nego pokvareni balija licemjer
M92 uja magare ofucano.tAJ TI NIK SVE GOVORI M-MUSLAIMAN 92-OD DEVEDESET DRUGE. Fuj ovog nacionalizma. Zivila Nova godina i deda mraz
DA NIJE BILO OVOG RATA VELIKA VECINA SELJAKA NEBI I DALJE ZNALO GDJE JE SARAJEVO A SADA PORED VJECNE VATRE SLAVE NOVU GODINU .SARAJEVO JE POSTALO NAJVECA PROVINCIJA U EVROPI SVE SAMI SELJACI IZ OPANAKA USKOCILI U CIPELE A I DALJE SMRDE NA MASLO I SIR PICKA IMA MATERINA SELJACKA SMRDLJIVA.
jebem vam mater papci seljacki jebo li vam bakir i saja mater u sarajevu se uvijek slavila nova godina cobani jedni otici ce ova semiha za koji mjesec bando nacionalisticka vratite se na selo...