Komentari (116)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@Nina Kako Vi roditelji odgajate svoju djecu, ne može cijeli stručni kadar ispraviti krivu Drinu. Kako ne bismo bili nervozni kada Vi svoju djecu učite nepoštovanju, nekulturi, a zatim ih pošaljete u školu kao da su pušteni s lanca, a uz sve to ako iko od nas prekori Vaše dijete zbog nedoličnog ponašanja, dođete u školu i očitate bukvicu, nerijetko prijetite. Ranije su prosvjetni radnici bili autoritet i djeci i roditeljima, danas smo izloženi poniženjima i sili djece i njihovih roditelja.
A za sve ove koji se žale na svoje radno mjesto i pljuju po profesorima: Bujrum završite fakultet braćo pa se i vi šepurite po školi. Mada vjerujte nema goreg posla nego biti profesor koji pokušava djecu naučiti nečemu, a njih više zanima Ceca, Jana, Stoja, Beyonce, Lady Gaga i ostale uzorite \"dame\" koje su im njihovi pametni, obrazovani i radno preopterećeni roditelji rado utuvili u glavu još u prvim danima djetinjstva. Ne svaljujte krivicu na profesore za vaš nesređen život, jer vama profesori nisu krivi što radite kao mazge za privatnike i što dozvoljavate da se nad vama vrši mobing.
Vrijeđanje sugovornika na ličnoj osnovi odraz su intelektualne nemoći, neposjedovanja elementarne kulture i kućnog odgoja, kao i nesposobnosti da se njegovi argumenti ospore. Također, takav način komuniciranja kao tvoj, pokazatelj je velike iskompleksiranosti, nataložene mržnje, a postoji i velika vjerovatnost da si nekad u djetinljstvu bio žrtva porodičnog nasilja ili potičeš iz porodice u kojoj su roditelji alkoholičari ili narkomani. Kao takav, predstavljaš realnu opasnost za užu i širu okolinu, te bi se stobom trebale pozabaviti nadležne institucije. I zato, prije nego drugima podijeliš \"uputnice za liječenje\", obavezno i sam obavi temeljit ljekarski pregled, prije svega kod kvalitetnog psihologa. U zdravlje!
da li vi nama, molim vas, možete reći, da li mi idemo u školu u ponedjeljak, ili ne? kad već u članku niste konkretno napisali...?
da li mi sutra u sarajevskom kantonu idemo u školu?
@frustrirani/na 1. Biti roditelj znaci donositi najbolje odluke u interesu djeteta. 2. Danas je subota. 3. Frustracije se lijece kod psihoterapeuta. Bacao/la grah (steta bi bilo) ili si se obratio/la Aziri, odnosno Vidovitoj Dzemili? U svakoj od opcija, jazuk. Cisto bacanje para. Nista od navedenog. Bolje da kupis djozluke i da poradis na samokontroli. Ako radis u prosvjeti, onda je samo uputnica za lijecenje jedini pravi izbor.
Pa ti svoje dijete nemoj ni slati u školu. A kad govoriš o nezasluženim platama, kreni prvo od sebe i od ostalih službenika i kancelarijskih pacova, koji u RADNO vrijeme surfaju i piskaraju po Internet portalima. Saberi broj sati koji ti provedeš na Internetu (a plaćen si da radiš), pa to pomnoži sa brojem takvih kao ti, i dobit ćeš sumu ohohoho, koju dobiješ na kraju mjeseca a ne zaradiš je!!!
@Inzenjer Moj inzenjeru, da je u Zivinicama bila kako treba osnovna skola (prosvjetni kadar u njoj), ti bi jos uvijek bio u njoj, jer nisi savladao ni osnove pravopisa. Da si kakav inzenjer, radio bi u proizvodnji a ne u prosvjeti predajuci davno prevazidjeno gradivo iz ruske industrije 40-tih i 50-tih proslog vijeka.
@[email protected] U skolu su isli i fizicki radnici. Nekad se govorilo u zdravom tijelu zdrav duh. Ovdje je nesto truhlo, a nije Danska. Cik pogodi šta kloci*o. Imas vrlo \"profinjen\" pogled na svijet i ljude u njemu. U skolu se ide da se nesto nauci, a ne da se nabere potreban broj sati.
@Profesorica Lekcija 1. Vi iz poštovanja upotrebljava se isključivo u obraćanju jednoj osobi i piše se velikim slovom. Kad se obraćamo dvjema osobama ili većoj skupini osoba vi uvijek pišemo malim slovom. Lekcija 2. Kriva se Drina na ispravlja. Lekcija 3. Djeca se ne šalju u školu. Obrazovanje je propisano zakonom i obavezno je do nekog stepena zavisno od države do države. P.S. Autoritet se zaslužuje, ne dobija se serviran. Previše bi bilo novog gradiva ako nastavim.
@Halwa Gledano generacijski, srednje dobri ili losiji ucenici su se odlucivali za uciteljski ili nastavnicki fakultet. Bolji ucenici su se odlucivali za Medicinu, Fiziku, Pravo, Ekonomiju, neki od tehnickih fakulteta. Ne tako davno za prosvjetara nije ni trebao fakultet. Je li ta djeca dolaze iz stale kod profesora, ili prodju kroz neki tretman kod odgajatelja u vrticu i predskolskoj, ucitelja i nastavnika u 9-godisnjem osnovnom obrazovanju? To opet govori o vama i vasim institucijama koje su postavljene zlo i naopako.
@farispasovic Novac nije budzetski, nego NAS. Sta je sa ljudima koji zapravo jedino i rade na stvaranju novih dobara (novca) kroz proizvodnju, kroz placanje poreza za sve i svasto i kroz namete na platu pune budzet, a zauzvrat ne dobijaju nista? Oslobodite ih te obaveze, punite budzet ako imate odakle i onda ga dijelite. Plasim se da ne bi imali ni za kifle, a ne za regrese i qrce palce.
@Bach Svojevremeno se za upis u muzicku trebalo poloziti prijemni ispit. I danas je tako? Ko sjedi u toj komisiji? Roditelji te djece ili tvoje kolege muzicari (prosvjetari)? Posto je ocigledno jedino bitno da upisete potrebnu kvotu djece da bi imali fond sati potreban za odrzavanje nastave - i primali za to nezasluzenu platu, u cemu je problem jer imas djecu koja nemaju sluha? U djeci ili u vama koji prodajete mu*a pod bubrege i ocekujete platu za to sto ste radili sa netalentovanom djecom?
Pa da, prvi razlog je plata, dabome... a destrukcija obrazovnog sistema, to je jedan od sporednih razloga. Obrazovni sektor je jedan od sektora gdje se najmanje radi, neuporedivo manje u odnosu na privatni, a za istu platu. I svi znamo da većina direktora škola prvo gledaju na stranačku, rodbinsku i sl. pripadnost - pa tek onda na kvalifikacije, zalaganje i stručnost, prilikom primanja u radni odnos.... Čast izuzecima i među direktorima i nastavnicima, koji pomoću obrazovanja još uvijek pokušavaju napraviti bolje i poštenije društvo... a za ove ostale - kojima je uvijek plata na prvom mjestu - ne znam.
Nama treba totalna revolucija. Živio Če. Nisu krivi ni učenici ni nastavnici ni roditelji , ... Radim u prosvjeti, nije lako ljudi, drugačije je vrijeme, drugačija djeca, drugačije prilike, nije nama do štrajka, sindikalac nas nije u školi ni obavijestio, i ja ovo čitam na internetu... Nismo svi dobri, niti smo svi loši. Da smo svi samokritični, da svi počistimo ispred svojih vrata, .... gdje bi nam bio kraj... Neću štrajk, hoću dostojanstvo...
Prosvjetni radnici su uvijek davali podršku svima koji su se borili da poprave svoj položaj. Danas kad se prosvjetari bore da poprave svoj položaj, svi pljuju po njima. Kao da su im oni krivi za loš život i bijedu ovog društva...
Osnovna životna filozofija Bosanaca je: \"Čitav svoj život i svu svoju energiju ću uložiti da DRUGIMA BUDE GORE!!!\" Tek kad svoju filozofiju promjene u: \"Čitav svoj život i svu svoju energiju ću uložiti da MENI BUDE BOLJE!!!\" tek tada se možemo nadati boljitku ove države i ovog društva. Do tad, tonemo i propadamo lagano, ali sigurno, svi zajedno...ojhaaaaa