Direktor FUZIP-a
0

Tirak: Nismo dužni reći koji portali rade na nelegalnom softveru

Piše: J. H.
Ibrahim Tirak
Ibrahim Tirak
Nakon nekoliko sedmica ugovaranja i dogovaranja, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak je ipak našao vremena da odgovori na nekoliko pitanja vezanih za posljednju akciju koja se odnosi na provjeru legalnosti softvera u Federaciji BiH.

Gospodine Tirak, nedavno ste u jednom dnevnom listu izjavili da "neki portali zarađuju na nelegalnom softveru". Možete li nam reći koji su to portali?

Tačno je da sam medijima dao izjavu u kojoj stoji da neki internet-portali koji su komercijalni izuzetno zarađuju koristeći nelegalne softvere, što je protuzakonito, te da ćemo uvesti red u ovo tržište. O kojim portalima je riječ, tu informaciju nismo dužni saopćiti. Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon izvršenih inspekcijskih nadzora neće javno objavljivati nazive kontrolisanih privrednih subjekata, jer ne želi nanositi marketinšku štetu bilo kojem privrednom subjektu.

Otkud vam uopće informacija da ti portali rade na nelegalnom softveru?

Informacije u vezi sa portalima koji rade koristeći nelegalne softvere nismo dužni saopćiti radi zaštite prava davaoca informacije, a prvenstveno radi efikasnosti vršenja inspekcijskog nadzora. Da li to znači da nezakonito pratite poslovanje nekih firmi dok neke kompanije nikad ne posjećuju inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove?

Pitanje "Da li nezakonito pratitite poslovanje nekih firmi" je nerazumljivo i krajnje neozbiljno, jer sve što radi ova Uprava zasniva se na Zakonu te je s tim u vezi dužna zaustaviti svako nezakonito poslovanje određenih subjekata, a pogotovo ako imamo saznanja o njihovom nezakonitom djelovanju koje imamo obavezu provjeriti.

Zašto niste odgovorili na goruća pitanja o cijeloj akciji nadzora zaštite autorskih prava prilikom korištenja licenciranih softvera koja interesuju bosanskohercegovačke privrednike, kao što je pitanje korištenja USB-sticka prilikom inspekcije?

Nije tačno da nisam dao odgovore na pitanja u vezi sa korištenjem USB-sticka prilikom inspekcijskih nadzora. U više navrata sam, dajući izjave za medije, naglasio da će se USB-stickovi koristiti samo kao dodatni alat koji će inspektorima pomoći prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, a njihovo korištenje nije neophodno, jer su inspektori prošli dvodnevnu obuku na kojoj su usvojili potrebna znanja kako bi prilikom kontrole, koristeći "Upravljačku ploču" (Control panel) i druge generičke alate mogli ustanoviti koji su softveri instalirani na računaru koji kontrolišu. Pored toga, svaki put sam dao obrazloženje u vezi sa stickovima, naglasivši da su oni zaštićeni te da isti posjeduju garanciju za korištenje, licencu za aplikaciju koja se nalazi na njima te ostalu potrebnu dokumentaciju koja garantuje njihovo zakonito korištenje. Također sam svaki put naglasio da predmet inspekcijske kontrole neće biti domaćinstva, tj. kućni računari, te da će predmet kontrole biti isključivo privredni subjekti koji se bave korištenjem i prometovanjem softvera, a čiji je rad javan i transparentan, ali problem je u tome što vaša uređivačka politika dopušta određene komentare koji nisu utemeljeni na zakonima ove države, pri čemu su određeni subjekti dovedeni u situaciju da javno sami priznaju da rade nelegalno, a pri tome zarađuju velike svote novca te javno izjavljuju da “država stalno nameće neke vrste poreza, takse i kojekakve gluposti” koje im smetaju u njihovom nezakonitom poslovanju.

Očito je da su aktivnosti koje provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove pogodile jedno veliko nezakonito tržište koje na sve moguće načine želi skrenuti pažnju sa sebe kako se ne bi uveo red u ovoj oblasti. Naglašavam da će nakon ove pojačane aktivnosti inspekcijskog nadzora inspektori ubuduće kontinuirano u svom svakodnevnom radu vršiti inspekcijsku kontrolu legalnosti instaliranih softvera kod subjekata nadzora. Ovom prilikom želim istaknuti da se ove kontrole ne provode radi nečijih interesa, već kako bi Bosna i Hercegovina bila prepoznata kao ozbiljna država koja štiti prava i garantuje svima koji žele investirati u bilo koju oblast da će nadležne institucije zaštititi njihove namjere i konkretne aktivnosti.

Sve vrijeme se govori o licencama i softverima inozemnih proizvođača, a niko ne želi spomenuti domaće proizvođače raznih softvera, koji na našem tržištu ne mogu ostvariti nikakav profit zbog raznih oblika piratstva. Stoga želim istaknuti da na ovaj način prvenstveno štitimo, kako domaće proizvođače softvera, tako i druge vlasnike autorskih prava, kako bi svoj profit uspjeli ostvariti i na domaćem tržištu, što do sada nisu bili u prilici.

Možda bi bilo korisno da objavite da su članice, koje su uspjele ispuniti uslove WTO-a , Svjetske Trgovinske Organizacije, zemlje kao što su Zimbabve, Togo, Tanzania, Ruanda, a da BiH još nije ispunila uslove da pristupi ovoj organizaciji. Jedan od brojnih uslova je rad na zaštiti autorskih prava, to je jedan od uslova Sporazuma o pridruživanju EU.