Vojna pomoć
36

Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete za protuzračnu odbranu "Patriot", ali ne i cijeli sistem

B. R.
Sistem protuzračne odbrane (Foto: EPA-EFE)
Sistem protuzračne odbrane (Foto: EPA-EFE)
Iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) objavili su da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu odbranu "Patriot", kao i artiljerijske municije Ukrajini.

Kako je jučer izjavio američki ministar odbrane Lloyd Austin, novi paket vojne pomoći vrijedi šest milijardi dolara. Međutim, Ukrajini neće biti isporučen sistem "Patriot" za lansiranje raketa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije kazao da im je "Patriot" hitno potreban kako bi reagovali na ruske zračne prijetnje te da "Patriotom" odmah mogu i trebali bi sačuvati živote. No, ministar Austin ne misli da "Patriot" može biti "srebreni metak", tj. oružje kojim se može napraviti prekretnica u odbrani od ruske agresije.

"Njima (Ukrajincima) nije potreban samo 'Patriot'. Potrebne su im i druge vrste sistema i presretača. Upozorio bih sve nas da od 'Patriota' ne pravimo srebreni metak", poručio je Austin.

Uvjeren je da će Kijevu uskoro biti dostupno više raketnih sistema. Napomenuo je da su u toku razgovori s evropskim državama kako bi se Ukrajini dale dodatne mogućnosti.

Naime, Njemačka je obećala da će isporučiti sistem "Patriot" te je ranije ovaj mjesec pozvala ostale evropske zemlje da što prije postignu dogovor oko ovog pitanja. S druge strane, Grčka ne želi isporučiti spomenuto oružje, tvrdeći da je ono ključno za odbranu njenog zračnog prostora. Nadalje, Španija će također isporučiti rakete, ali ne i cijeli sistem "Patriot", prenosi BBC.