Vozovi su ponovo u modi
50

Željeznički saobraćaj u Evropi postaje sve zastupljeniji, uvodi se još jedna noćna linija

S. Š.
Od večeras, 25. marta noćni voz Brisel - Amsterdam - Berlin bit će produžen do glavnog grada Češke - Praga. Najava je to iz European Sleeper korporacije koja se bavi noćnim željezničkim saobraćajem.

Voz koji će saobraćati iz Brisela do Praga usput će se zaustaviti i u Dresdenu, rezervatu prirode Saske u Švicarskoj te u dolini Labe. Također, voz će prolaziti i kroz Antwerpen i Rotterdam .

Ovo će biti još jedan veoma važan čvor u evropskoj mreži noćnih vozova, nakon što je European Sleeper započeo svoja putovanja iz Brisela u Berlin u maju 2023. godine.

Ovo, kako najavljuju iz kompanije, neće biti posljednji projekat i uvezivanje evropskim gradova noćnim željezničkim rutama.

"Naš cilj je da svake godine dodamo novu rutu kako bismo mogli nastaviti da doprinosimo integrisanijoj i održivijoj evropskoj transportnoj mreži", kaže suosnivač Elmer Van Buuren za Euronews.

Kao glavni razlog zašto se uvodi nova linija noćnih vozova, Van Buuren kaže da je to prvenstveno iz razloga što vozovi manje zagađuju, a i dosta su praktičniji.

Vozovi su često lakši od letenja za putnike, dodaje on, a polaze iz gradskih centara i dopremaju putnike do gradskih centara, za razliku od aerodroma izvan grada.

"Nekada je bilo mnogo više noćnih vozova nego danas i želim da ih vratim", kaže Van Buuren.

Više informacija možete pronaći na linku.