Zelena agenda
30

Ambasador Njemačke u BiH: Posvećeni smo pomaganju BiH da se udalji od fosilnih goriva

FENA
Ambasador Thomas Fitschen (lijevo) (Foto: FENA)
Ambasador Thomas Fitschen (lijevo) (Foto: FENA)
Njemački ambasador u BiH Thomas Fitschen u svom je izlaganju rekao je da je Njemačka posvećena pomaganju Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regije da postignu klimatske ciljeve te da se udalje od fosilnih goriva.

Podsjetio je da je njemačka vlada pokrenula regionalno klimatsko partnerstvo između Njemačke i šest zemalja regije zapadnog Balkana, što obuhvaća značajna sredstava do 1,5 milijardi eura do 2030. godine.

"Svrha partnerstva je da se regija primakne postizanju evropskih i pariških klimatskih ciljeva, da se implementira zelena agenda EU za zapadni Balkan i da se podrži proces evropskih integracija BiH u području energetske i klimatske politike. Uvjeren sam da ova saradnja Njemačke i BiH donosi ogromne koristi ekonomiji i ljudima cijele BiH", rekao je Fitschen.

Energetska tranzicija zemlje je ključna za pristupanje Evropskoj uniji te za ekonomski rast, podsjetio je Fitschen, napominjući kako je ispunjavanje uslova održivosti ključno i za pristup evropskim tržištima, jer je dostupnost čiste energije centralni kriterij za njemačke kompanije koje žele uspostaviti poslovanje u BiH.

"Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izazov i prilika. Njemačka će podržati vašu zemlju u tim naporima, ali na državi je da djeluje", poručio je ambasador Fitschen.