Neum
67

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je kako BiH, kao zemlja izvoznik električne energije, mora učiniti sve da iskoristi svoje energetske potencijale i resurse kako bi zadržala svoju poziciju ne tržištu.

Na Energetskom samitu u Neumu Konaković je upozorio na sve veće izazove s kojima se susreću domaće vlasti s obzirom na činjenicu da se većina električne energije u BiH proizvodi iz fosilnih goriva.

"Mi svoju legislativu moramo uskladiti sa svjetskom i evropskom, a sve zbog činjenice da se proizvodnja energije u BiH i dalje u velikoj mjeri zasniva na tzv. crnoj električnoj energiji, onoj koja proizvodi određene ekološke probleme. S obzirom na administrativne procedure Evropske unije, jako je bitno hitno usklađivati i jačati potencijale obnovljivih izvora energije i time, slikovito rečeno, s jednog kolosijeka preći na drugi, što smatram ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH", kazao je Konaković.

On je zahvalio federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru Vedranu Lakiću što su, kako je rekao, na razini Federacije BiH ovu temu stavili među prioritetne i što su na entitetskoj razini već usvojeni neki zakoni koji unaprjeđuju oblast energetike.

"U dijelu naših pristupnih procesa Evropskoj uniji ovo je također važna oblast. BiH i njena privreda još uvijek imaju konkurentu cijenu električne energije i trebali bismo učiniti sve da naši poduzetnici ostanu, na neki način, privilegirani u odnosu na konkurenciju", kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Samiti i stručni skupova, poput ovoga u Neumu, ponudit će određena rješenja koja će omogućiti maksimalno iskorištavanje domaćih potencijala, dodao je.

"Pored električne energije u našem fokusu su i neke druge teme, poput Južne interkonekcije. Nadam se hrabrim i brzim rješenjima", zaključio je Konaković.