Auto testovi
24

Testirali smo Audi A6: U Ingolstadtu ne trebaju razmišljati o šestoj generaciji

E. T.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
S obzirom na to da decentno redizajniran A6 koji je u petom izdanju predstavljen prije pet godina i dalje izgleda i „vozi“ kao da je na scenu stigao jučer, ne vidimo ni jedan razlog zbog kojeg bi u Audiju trebali trošiti vrijeme i novac na razvoj šeste generacije.

Ako im je već do trošenja para, u Ingolstadtu bi mogli razmisliti da naprave novi/hibridni R8 ili "hothatch" s kojim bi odgovorili na GR Yaris. Možda poslovni avion? Ili da razmisle da se vrate u sve popularniji Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti u čijem je kalendaru i najčuvenija trka 24 sata Le Mansa u kojoj su Audijevi turbobenzinski i turbodizelski automobili, po broju osvojenih pobjeda u generalnom poretku, na drugom mjestu iza "rodbinskog" Porschea.

U Ingolstadtu eventualno mogu privesti kraju posao oko ranije najavljenog električnog Audija A6, ali zaista nema potrebe da razmišljaju o šestoj generaciji Audija A6 koji pokreću izvrsni motori s unutrašnjim sagorijevanjem, a koji je upečatljivo pokazao da (čak i prije redizajna) ničim ne zaostaje za nedavno predstavljenim novim generacijama konkurentskih modela BMW-a (Serija 5) i Mercedes-Benza (E-Klasa).

Četvrtog ravnopravnog učesnika u višedecenijskom bespoštednom ratu za kupce luksuznih i profinjenih modela iz E segmenta, koji odmahuju rukom na spominjanje SUV-ova i usput smatraju da vrhunska klasika nema rok trajanja, jednostavno ne vidimo, a kroz sedmodnevni "rendezvous" i usputne dijaloge s okolinom provlačila su se samo dva pitanja: "Ako je A6 ovako dobar, kakav je onda A8?" i "Kome uopšte treba A8?".

S osvježavanjem modela koji je, fascinantno, i dalje znatno lakši od komparativne aktuelne BMW-ove Serije 5 i Mercedesove E-Klase stigli su blago redizajnirani odbojnici, nova grafika u kućištima izuzetno efikasnih adaptivnih Matrix LED svjetala, upečatljivija široka maska hladnjaka i nekoliko novih opcija aluminijskih felgi, a pored odličnog paketa S line tu je i atraktivan stilski paket Black High Plus s kojim su svi inače hromirani karoserijski detalji prekriveni crnom bojom, što nas je nekako usput iznova podsjetilo na mnogobrojne uspjehe Audija u raznim automobilskim trkama.

Može li skladna karoserija, čija dužina između velikih točkova izvana otkriva da će putnici na zadnjim sjedištima imati više nego dovoljno prostora u predjelu nogu, biti ljepša? Teško, jer A6 svrstavamo među nevelik broj modela čiji bezvremenski izgled faktički i nema alternativu. Da, i dalje živcira što Audi ne spada među kompanije koje se mogu pohvaliti darežljivim pristupom, pa nekolicina atraktivnih elemenata koji A6 čine izuzetno privlačnim spada u opcionu opremu.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Kako i priliči modelima ove kategorije, kupcima se nudi mnogo kombinacija boja/materijala u prostranoj kabini, ali nama se najviše dopada "veliko crnilo" kakvo smo zatekli u testnom primjerku, a koje dominira i u čuvenom modelu RS6 koji bi i okorjele neženje mogao podstaknuti da promijene status. Nema kompromisa oko izbora materijala, završne obrade i nivoa zvučne izolacije, a dio priče u spomenutom paketu S line čine i vrhunska naglašeno profilisana elektropokretana sjedišta obložena kombinacijom kože i tkanine. Podešavanje nagiba površine za sjedenje i produžeci za natkoljenice ponajviše će se svidjeti dugonogim osobama.

Ispred osobe iza kožom obloženog multifunkcionalnog upravljača je veoma pregledna adaptivna digitalna instrumentna tabla, a savršenom skladu doprinosi i display vrhunskog multimedijalnog sistema koji ne štrči, jer su dizajneri u Audiju zaključili da će sve zajedno izgledati mnogo bolje kad se uklopi u prednji panel, pa nas još više čudi „Salto mortale“ odluka odgovornih u VW-u oko postavljanja displeja multimedije u redizajniranom izdanju Golfa osme generacije.

Upravljanje multimedijom/navigacijom u koju su uključena i mnogobrojna podešavanja sistema automobila svrstavamo među najergonomičnija rješenja današnjice, jer za navikavanje ne treba više od desetak minuta. Zašto komplikovati, kad može biti jednostavno? Ispod 10,1-inčnog displeja multimedije je neznatno manji display preko kojeg se upravlja klimatizacijom. U postavkama se nudi i opcija s kojom pritisak kažiprsta na bilo koji display proizvodi zvuk/otpor svojstven fizičkim prekidačima, što se nije učinilo neophodnim uz optimalno podešenu osjetljivost oba displeja.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Kupiti A8? Definitivno stvar prestiža, jer će putnici na udobnim zadnjim sjedištima koji imaju sopstveni pristup za upravljanje grijanjem/hlađenjem i u Audiju A6 imati više nego dovoljno prostora u svim pravcima. Raskošno je i iza zadnjih naslona, jer osnovna zapremina dugog i prilično dubokog prtljažnika iznosi 530 litara.

Dužina i širina prednjeg poklopca sugeriše da bi motor sa šest ili osam cilindara bio prava mjera za A6, ali ne bi bilo fer reći da je manji četverocilindarski turbodizelski motor neadekvatno pogonsko rješenje u automobilu koji s nestvarnom lakoćom briše daljine. Uz poslovični dijetalni pristup (jer u Audiju već dugo znaju kako iskoristiti prednosti aluminija), balans među osovinama, nisko težište, vrhunski podešen ovjes koji tiho i uglađeno izlazi na kraj s različitim neravninama i jedan od najefikasnijih integralnih pogona (quattro), A6 kroz zavoje prolazi kao mali sportski automobil iz B segmenta. Raj za osobu iza upravljača mogao bi biti pakao za sve ostale, jer se „Šestica“ na 20-inčnim točkovima ozbiljno podruguje pojedinim zakonima fizike. Kretanje kroz prostor u nekoj drugoj dimenziji.

Uz konstataciju da i dalje mislimo kako je način na koji Audi posljednjih godina označava svoje modele bezveze, jer brojevi u oznakama ne otkrivaju ni snagu ni radnu zapreminu motora, sa snažnijom dvolitarskom turbodizelskom verzijom (40 TDI) kojoj asistira blagi hibridni sistem (MHEV) stižu 204 „konja“ i, što je na opterećenim cestama još važnije, 400 Nm obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine zadužen uglađen i brz 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (S tronic).

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Nije bilo situacija u kojima smo osjetili nedostatak snage, a istovremeno nismo bili iznenađeni što je posljednjoj evoluciji uzdužno postavljenog, uglađenog i provjerenog motora (EA288evo) na otvorenim cestama uz asistiranje hibridnog sistema i „coasting“ funkciju, u ritmu uz koji se ne ostaje bez vozačke dozvole, za prelazak 100 kilometara trebalo malo više od pet litara goriva. Zavidno štedljiv i na autocesti, motor je upečatljivo pokazao zašto njemački premium trojac s pravom odbija da svoje aktuelne turbodizelske opcije pošalje u penziju.

Kamenčići u cipeli? Nepraktično mjesto za odlaganje mobitela ispod širokog centralnog naslona za ruke i prljanje kamere za vožnju unazad koja tada postaje neupotrebljiva, što i nije toliko strašno, jer vozač(ica) i dalje može računati na senzore i pogled na karoseriju iz ptičije perspektive. I to je sve.

Početna cijena za jednako motorizovan A6 s quattro pogonom iznosi 120.957 KM, ali uz paket S line i sve elemente s opcione liste koji su krasili testni primjerak, zaključno s vrhunskim audio-sistemom Bang&Olufsen i elektropokretanim staklenim krovom, na kraju treba izdvojiti još četrdesetak hiljada maraka što, vjerovatno, neće pokvariti raspoloženje kupcima koji mogu razmišljati o automobilima ove klase/pedigrea.

  • Podaci o testnom automobilu: A6 Limousine 40 TDI quattro S tronic S line

  • Cijena osnovnog modela: 120.957 KM

  • Cijena testnog modela s opcijama: 164.420 KM

  • Motor: redni, četiri cilindra, četiri ventila po cilindru, dizelski, smješten naprijed uzdužno, radna zapremina 1.968 ccm, najveća snaga 150 kW (204 KS) od 3.800 do 4.200 obr/min, najveći obrtni moment 400 Nm od 1.750 do 3.250 obr/min, „common-rail“ ubrizgavanje goriva, turbopunjač, međuhladnjak. 12-voltni blagi hibridni sistem (MHEV), elektromotor starter/generator.

  • Prijenos snage: Adaptivni pogon preko obje osovine (quattro, centralni diferencijal), 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (S-tronic), 20-inčne aluminijske felge s gumama 255/40 R20 101V (Continental ContiWinterContact TS830 P).

  • Šasija: Prednji ovjes – nezavisni, multilink. Zadnji ovjes – nezavisni, multilink. električni servo-upravljač.

  • Performanse i potrošnja goriva: Ubrzanje od 0 do 100 km/h – 7,4 s. Najveća brzina – 246 km/h. Potrošnja na testu: od 5,4 do 7,5 l/100 km. Deklarisana prosječna potrošnja u mješovitim uslovima vožnje (WLTP): 5,4 l/100 km. Zapremina rezervoara – 73 l. Prosječna emisija CO² (WLTP): 141 g/km. Euro 6d-ISC-FCM.

  • Dimenzije: Dužina – 4.939 mm. Širina – 1.886 mm. Visina – 1.457 mm. Međuosovinski razmak – 2.924 mm. Prtljažnik: od 530 do 995 litara. Masa praznog vozila – 1.705 kg. Ukupna dozvoljena masa vozila – 2.325 kg.

  • Serijska i opciona oprema: A6 Limousine 40 TDI quattro S tronic S line

  • Garancija: 5 godina ili 150.000 pređenih kilometara.