Vlasnici privatnih firmi u šoku
0
Licenciranje softvera je trenutno nerealno u BiH?
Komentari (291)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
PA IMA JOS OPERATIVNIH SISTEMA OSIM WINDOWSA
Hvala na textu SAX! Nadam se i ubuduce ovakvim temama .
Koristite debian. Samo treba instalirati firefox, zbog nekih stranica (nemoj te me napadati ovoj je za siru javnost...). Sa ovom istalacijom linuxa necete imati puno problema (kao i sa windows operativnim sistemom....).
Za XP, kao na slici, vam je potrban takozvani \"Corporate key\" koji vece firme koriste. U tom slucaju registracija nije neophodna jer se operativni sistem se vec smatra registrovanim. Moguce je, u slucaju da izgubite ovaj kjuc, naci software na internetu koji ce ga procitati sa postojeceg vec instraliranog operativnog sistema. Takodjer je moguce i izmjeniti ova kjuceve, za sta postoji upostvo na microsoftovoj stranici.
Idemo svi na LINUX vidis da ovi nisu svoji..
J.ebla vas evropska unija b.udale jedne koji ce te k.ur.ac tamo. Lu.dzaci jedni kome je evropska unija donijela dobro!
Meni je smijesno da se uopce raspravlja o tome. Za sve se mora platiti licenca i tacka. Ko nema 400 km za M$ Windoze, eno linux varijnti koliko hocete i sve besplatno.
@ @Nele A kakav si ti to \"profesionalac\" ako program kojim zaradjujes kao onaj arhitekta np. ne moze kupiti? Ne mora svih 10 racunara imati AutoCad. Pa to im je \"alat\" kojim zaradjuju plate. I drvosjeca u sumi kupi motornu pilu da bi mogao raditi!
Ako neko koristi ilegalni softver samo da bi se dijete kući igralo, da skida filmove ili nešto slično, neće mu niko ništa\", pojašnjava. Pa, vidi samo ove izjave!!!! A u tome je srž problema. Ako se neko bavi, npr. pripremom za štampu, grafičkim dizajnom i sl. mora za Adobeov paket istresti 3-5.000 KM. A \"tatice i mamice\" zaposlene u izdavačkim firmama, kupe kompjuter sa softverom koji ne plate ništa svojoj dječici \"da se igraju kod kuće\" dizajnera, grafičara, arhitekata itd., a oni lijepo lovu za te namjene prebace u kućni budžet. Softver se mora plaćati, slažem se. Neko je uložio svoj trud i znanje da se taj softver napravi, ali dokle god se ne dokine \"kućna radinost\" nema smisla kontrolisati firme. Ako već žele - onda neka kontrolišu gotove projekte, publikacije, knjige i neka provjere ko i gdje je napravio te alikacije, pa će na taj način doći do korijena ovog problema, odnosno tad će se vidjeti da se većina stvari uradi u \"kućnoj radinosti\"
Free software Ubuntu software is free. Always was, always will be. Free software gives everyone the freedom to use it however they want and share with whoever they like. This freedom has huge benefits. At one end of the spectrum it enables the Ubuntu community to grow and share its collective experience and expertise to continually improve all things Ubuntu. At the other, we are able to give access to essential software for those who couldn’t otherwise afford it – an advantage that’s keenly felt by individuals and organisations all over the world. Quoting the Free Software Foundation\'s, \'What is Free Software,\' the freedoms at the core of free software are defined as: The freedom to run the program, for any purpose.
cuj \"nece sjeci glave\" a kazne idu i do 200.000KM pa lakse ce ljudima biti ako im odsjeku glave :( prvo se pobrinite za GRAS pa onda za ove stvari ;)
Postoji u Banjaluci firma koja rješava licencu za winXP Pro po cijeni od 75 KM. Fora je u tome što vaša firma koja želi da licencira sisteme mora prvo njima formalno prodati te računare, fakturisati im, a zatim oni prodaju ponovo vašoj firmi te iste računare sa dodatim licenciranim softverom po cjeni uvećanoj za 75 KM. Najjeftinije legalno rješenje koje se trenutno može naći.
A šta rješavate sa laptopom koji se može sakriti, ili Linuxom kad se mora imati licenca za Windowse, pa ti imao ili nemao Windows, svejedno. Što gore u tekstu čovjek kaže, zahtjevaju od njega da kupi nove računare jer na postojeće se ne mogu instalirati Win7 za koje ovi žahtjevaju licencu. Dotle to daleko ide. Bez obzira imao na svim računarima Linux i jedino linux, i ništa drugo osim linuxa, kad već nemaš licencu za pojedine aplikacije na Windowsu, ti kao firma moraš kupiti barem licencu za MS Windows OS. Ne tiče ih se što imaš jedino linux i nemaš Windowse, ali licencu za Windose opet moraš kupiti. Niti ih se tiče što ne vide tvoj laptop, traže ti licencu za MS Windows OS taman nemao nijednog računara u firmi, jer se vode takvom filozofijom da ako sad nemaš računar, ne znači da ga nećeš sutra imati i koristiti ilegalne kopije OS-a i aplikacija.
Eh moj Nele, za tebe je profesionalni rad izgleda samo word processing i računalne tablice. Sam linux može biti besplatan, ali aplikacije za profesionalni rad koje će se koristiti za profit, često nisu besplatne ni za linux. Svaki CAD za 3D modeliranje u linuxu a koji može otvarati i praviti .dwg fajlove koji će se razmjenjivati sa naručiocem posla odnosno njegovim konsultantom, kao što su VariCAD, BricsCAD i OpenCascade također koštaju para ili treba licenca i za linux ako se te aplikacije koriste za biznis. Te aplikacije su besplatne samo za kućnu upotrebu u neprofitne svrhe. Firmama sa nelicenciranim softwerom svejedno je na kraju, nemaju licencirane aplikacije bili oni na linuxu ili windowsu.
Pa sreca pa niko od njih nije cuo za open source alternative poput linuxa umjesto windowsa i open offica umjesto microsoft offica i eto ustede do jaja
Definitivno ZA! Zna se da softver ulazi sa barem 60% u cijenu nabavke računarske opreme. Osim kod nas. Ne bi trebalo biti problema sa \"kućnim\" korištenjem \"đonjenog\" softvera. Ali brate, ako ti koristiš te programe kao osnovno sredstvo za rad, bujrum plati, kao što si platio i hardver. Inače, veliki je problem kod nas uzeti novce za pamet. Naravno, jer smo prepametni. Samo štap i mrkva nas može u red dovesti. A ko je dovoljno pametan, neka pronađe besplatne alternative. Barem danas za sve ima besplatna alternativa. Ili neka plati konsultanta da mu napravi instalaciju i obuku na novom besplatnom softveru, ili neka kupi softver i ima besplatnu podršku. Jok, nego pajdo nabaci 10.000 KM softvera koji često i ne zna koristiti, al eto, nek se sekretarici nađe Adobe Creative suite, Corel draw i autoCAD, može nam zatrebati, pa instalirajte.
Nije istina da su B-online.ba ublehasi, jer su momci certificirani prosli sve standarde za migraciju i edukaciju, i stvarno su odradili posao u firmi kod nas, da smo samo gledali....Da napomenem, da je Google Docs, sto puta bolji od open office-a, a od licenciranja Windowsa nece pobjeci niko. U 5 radnih dana smo zaboavili na outlook i office..mi smo svoje probleme rijesili, a vi ublehajte i dalje...svi bi sve dzaba...